Последни новини от НАП: Хакнати са дори глобите към КАТ

Специална секция "Изтеглени данни от НАП" светна в червено на сайта на приходната агенция. Според последната информация на данъчните около 3% от информацията, съдържаща се в базите данни на НАП е хакната. Вижте цялото съдържание на текста по-долу
Кои физически лица са засегнати?  

Около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.   

Каква информация за физически лица е станала достъпна?

Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация.

Важно е да се знае, че това не са всички данни, с които разполага НАП за конкретно физическо или юридическо лице, а частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва. Независимо от това, чувствителни данни за много българи са станали публично достъпни. Всички физически лица имат право да бъдат информирани за нарушаване на сигурността на личните им данни. 

Незаконно разпространените файловете съдържат:

 

Имена, ЕГН и адреси на български граждани;
Телефони, имейл адреси и друга информация за контакт;
 

Данъчно-осигурителна информация като например:

 

Данни от годишни данъчни декларации на физически лица;
Данни от справките за изплатени доходи на  физически лица;
Данни от осигурителни декларации;
Данни за здравно осигурителен статус (важно! Става дума за осигурителни вноски,  а не за медицински статус или информация за лечение на гражданите);
Данни за издадените актове за административни нарушения;
Данни за извършените плащания на данъци и осигурителни задължения през Български пощи АД;
Данни за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина;
Данни от международния обмен на данъчна информация за български местни лица;
Служебни данни, получени от други институции в НАП, като Агенция Митници, Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, НЗОК, и др.;
 

Как да разбера дали моите данни са изтекли?

Очаквайте в близките дни приложение, чрез което да направите справка за това дали личните Ви данни са изтекли. Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и  еднократен код от съображения за сигурност. 

Приемете отново извиненията ни за създадената ситуация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
 ЛЗ

ЛЗ

19.07.2019 | 16:46

Тези хора си мислят , че ще минат с едно извинение!!!!!Чуждите фирми , , ЕС , шенген !!!!!Браво на хакера , каза Борисов !!!!Имаме умни деца !!! Проф. РОГЛЕВ, кажете нещо!!!!

Отговори
2 0
Георги

Георги

19.07.2019 | 15:56

Кой ще носи отговорност за това,че " бельото в гардероба" ми е на сергията на показ?Нарушено ми е личното пространство.А колко задълженияжса изчистени на големите червени мафиози?

Отговори
3 1
нап

нап

19.07.2019 | 15:52

Действащ министър получава по близо половин милион лева месечно от действащ олигарх, стана ясно от изтеклите вчера файлове от НАП. Министърът е Владислав Горанов, а плащачът е неговият близък приятел, който му е осигурил и безплатен луксозен апартамент – Кирил Домусчиев. Схемата този път става чрез съпругата на Горанов, който се явява голям “анализатор и консултант”. Според хакнатите данни, всеки месец тя взима по 490 хиляди лева, като си плаща по 49 хиляди “плосък данък”, сочи таблицата. Парите са за “консултации”. Най-странното обаче е, че сумата идва от името на една от фирмите, обслужващи ФК “Лудогорец”. Т.е. излиза, че Горанов и съпругата му консултират Домусчиев по футболни въпроси. Явно са големи специалисти и по това. Друг интересен момент е постоянния характер на плащането. Консултантските договори обикновено носят неравномерен приход. А това прилича повече на назначаване на “твърда заплата”. Посочените суми ги няма в декларацията за конфликт на интереси на Горанов. Това също е нарушение, но е ясно защо не са там – народът би разбрал веднага, че де факто олигарх плаща на министър всеки месец. Министърът обаче няма защо да се страхува, защото НАП е под негов контрол и няма как от там данните да идат в КПКОНПИ. Пропуснал е обаче хакерите явно.

Отговори
3 0
Фен на НАП-@джийките

Фен на НАП-@джийките

19.07.2019 | 15:36

Мисля,е време за павета!Без павета тиквочите няма мирясат и ще продължават да я карат все така -"пунта Мара"!

Отговори
3 0

19.07.2019 | 13:44

Ско се бе случило в Румъния, Сърбия или Гърция, правителствата им щяха да бъдат изметени до три дни.

Отговори
7 0
Иво

Иво

19.07.2019 | 13:24

Еее-ми, ясна е работата - човекът просто е искал да провери дали има глоби на негово име, понеже от кат много ревносттно ги крият и разбираме за тях само при смяна на документите!

Отговори
5 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?