Последен напън: Меки фуги пазят площада от напукване

Работници започнаха да фугират плочите на новия площад „Централен". Тази дейност е считана за най-важната част от работата. Полагането на фини фуги завърши в района под часовника на пощата. Напълно готови са откритата част от форума и пейките до пощата.    

Хората не си дават сметка, че големият проблем на площада от времето на Дража, който бе покрит с едновремешния врачански камък, бе именно неправилно направените фуги. Те са липсвали напълно и при температурните разширения през лятото плочите са се пукали от напрежение, обясниха майсторите. 

Големи блокове от плочи от хърватски и македонски камък сега ще бъдат фугирани със специални еластични фуги. Те са идеално изчистени от прах. Между отделните плочи обаче ще се изсипе и сух фугин. Разстоянието от 2 милиметра между тях ще е достатъчно да поеме температурните разширения. 

Майсторите обясняват, че фугирането е най-важната част от финалната фаза на строителството и ще отнеме доста време. Дават за пример площада пред НДК в София, където точно заради неправилното извършване на тази операция плочите се нагънаха на зигзаг и се напукаха месеци след края на реконструкцията. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ракодов

Ракодов

26.08.2019 | 10:49

Е ще видим кой е прав после да не се гледаме с наведени глави нали има гаранция все пак през зимата ще си проличи,как може да сравняват врачанския камък с новата настилка времената бяха такива сега има всякакви по нови материали ,но майстори не останаха които да работят качествено след някой месец ще проличи майсторлъка им.....

Отговори
2 1
пд

пд

26.08.2019 | 10:20

Имат много поздрави "майсторите" .Плочите се напукаха понеже врачанския камък ,положен по Дражево време е порест.През зимата влиза вода във фугите и като замръзне се пукат.Това не стана при гранитните плочи ,които също бяха на площада , но по-малко.Т.е-пукането става през зимата -не през лятото.

Отговори
4 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?