Подай сигнал

Порожанов води агро министри от ЕС в Пловдив

Агро

от Мария Петрова 1667 прегледа 0


Земеделските министри от ЕС ще посетят емблематични стопанства в Пловдивско и Пазарджишко. Визитата ще е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това обяви в гр. Съединение министърът на земеделието Румен Порожанов. Той посети семейното стопанство на Марин Илиев, за да види как работи системата за контрол на горивата. Преди това бе обходил лично маршрутите и фермите, в които ще води чуждестанната делегация, за да се увери, че всичко е наред. Посещението в област Пазарджик ще е в оранжерия за биологично производство на зеленчуци. Обектът в Пловдивско е комбиниран - модерна винарна с лозов масив и животновъдно стопанство.

Министърът увери представители на зърно и оризопроизводителите от Съединение, че поетите към тях ангажименти, да не бъдат третирани като търговци, ще бъдат изпълнени. Подчерта, че който си позволи да направи нарушение по отношение на горивата, ще търпи сериозни санкции. Те ще бъдат заложени в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който се очаква да бъде приет след ваканцията на депутатите.
Порожанов коментира, че очаква до дни да станат ясни резултатите от проверките за двойните стандарти на храните у нас и Европа. Предполага, че ще се потвърдят първоначалните проучвания, които показаха драстични разлики в цените, в етикетите и органолептичните показатели на 20 процента от продуктите.

Относно проекта на Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието, министър Порожанов каза, че се обсъжда идеята част от вноските на застрахователите да влязат в бъдещето предприятие за борба с градушките.Отделно всички земеделски стопани, които са получавали подпомагане по схемата за единно плащане на площ през предходната стопанска година, ще трябва да плащат задължителна вноска от 50 стотинки на декар за борба с градушките и другите природни бедствия. Парите ще се събират в общ фонд, където вноски ще правят също държавният бюджет и някои застрахователни дружества. Целта е годишно да се събират 30-31 млн. лв. ресурс за защита на земеделието от природните стихии.

Подробности от визитата на министър Румен Порожанов в Съединение в агро приложението на 17 април.

Коментари