Порожанов отрече синът му да го е проверявал

Порожанов коментира и оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова

Проверките на къщите за гости се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с държавен фонд „Земеделие”.

Предметът на проверките обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз, съобщиха в петък от прокуратурата.

Днес пред NOVA министър Порожанов отрече синът му, докато е бил служител в „Делойт”, да е участвал в одит на държавен фонд „Земеделие”.

„Делойт, като международна компания, има много строги правила и изисквания от гледна точка на конфликт на интереси. Одитите, които са били през 2013-2014 г., моят син по никакъв начин не е участвал в тях”, подчерта министър Порожанов.

Той посочи, че синът му в момента се занимава с финансови анализи, а не с усвояване на средства по европейски проекти.

„Синът ми и неговите приятели са одитори и не работят по никакъв начин с европейски земеделски фондове”, категоричен е министър Порожанов.

 „Фонд „Земеделие” си е свършил работата. Той е направил всички „чекове”,  от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости”, посочи Порожанов. „Няма сигнал, който да е подаден. А ние не случайно качихме всички къщи за гости на страницата на фонд „Земеделие”.

Земеделският министър обеща, че ако все пак публичният списък с всички къщи за гости не е на сайта, до края на деня ще бъде качен.

По думите му към 2018 г. за 32 къщи за гости е поискано пълно възстановяване на отпуснатите пари, а за 62 са направени допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана.

„В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът, като търсената сума е около 10 милиона лева.

„Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол”, заяви Порожанов. Той подчерта, че няма забрана спечелилият проекта да продаде бизнеса с къщата за гости, но към купувача важат същите изисквания за изпълнение на финансирания с европейски пари проект.

„Имаме страшно много къщи за гости, които функционират”, допълни министърът, като заяви, че проблемът се преекспонира.

Порожанов коментира и оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова.

„Поискал съм официална проверка. По думите на г-жа Мизова тя е имала доброто намерение да помогне на тези хора да си направят сайт още през 2011 г. Тогава си е сложила телефона и го е забравила. По нейните думи никой не я е търсил. Една проверка може да установи дали е съпричастна към проекта”, заяви Порожанов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?