Подай сигнал

Поредно вещо лице отпада от делото за Онкото

Причината е конфликт на интереси и липса на компетентност

Пловдив

от Георги Василев 614 прегледа 0

Д-р Красимир Вальов и свидетелят Радослав Наков в съдебната зала

Поредният представител на „Камарата на независимите оценители в България“ Владимир Димитров се отказа от изготвянето на съдебно-икономическа експертиза по делото срещу бившия шеф на Онкото Красимир Вальов. На 11 декември оценителят беше натоварен със задачата да сравни с пазарните цени сумата от 898 000 лева без ДДС, платена от Комплексния онкологичен център за 32-срезовия томограф.

На днешното съдебно заседание стана ясно, че Димитров е изпратил становище до съда, в което твърди, че е получил късно призовката, а и работата не отговаряла на професионалния му опит. Освен това той бил в конфликт на интереси, тъй като от миналата година работил във фирмата-посредник „Меркурий Комерсиал“, която закупила медицинската апаратура от „Сименс Хелт Кеър“. Поради тези причини той помоли да се назначи нов оценител. Така тежката задача за изготвянето на експертизата беше предадена от съдия Станислава Бозева на поредния в списъка Â
- Славка Николова, която работи главно с електрически машини и апарати.

Днес в съдебната зала беше разпитан като свидетел 50-годишният Радослав Наков, който е продуктов специалист и мениджър клиенти във фирмата производител „Сименс Хелт Кеър“. Той разказа, че лично е изготвил техническата конфигурация на томографа спрямо исканията на лечебното заведение. Това е станало след обявяването на обществената поръчка. Наков поясни, че параметрите на апаратурата се въвеждат във вътрешна система, която сама генерира цената на база на избраните компоненти.

По думите на свидетеля, решението дали „Сименс“ да участва пряко в обществената поръчка или да използва посредник се взема от ръководството на фирмата. В конкретния случай е използван дистрибуторът „Меркурий Комерсиал“. Наков разказа още, че цената предложена от „Сименс Хелт Кеър“ включва едногодишна гаранция, а фирмата-посредник е предложила на КОЦ-Пловдив 3-годишна гаранция, за което бил подписан и допълнителен договор между дружествата.

Дали това е причината за оскъпяването на томографа ще трябва да прецени новото вещо лице по делото Славка Николова. Тя има време до 8 април, за да изготви експертизата си. Тогава е и следващото заседание по делото.

Коментари