Попариха големия фаворит за поста на Тереза Мей

Европейският съюз и неговите страни членки нямат готовност да предоговорят сделката за Брекзит, сключена между Лондон и Брюксел, който и да бъде следващия британски премиер, заяви днес германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот, цитиран от Ройтерс и БТА.

Изборът на нов британски премиер няма да промени вече договореното споразумение за излизане на Лондон от ЕС, заяви днес и говорител на Европейската комисия, цитиран също от Ройтерс.

Германският министър заяви, че кандидатите за мястото на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия и премиер на страната ще е добре да имат това предвид, когато дават предизборни обещания.

"ЕС и държавите членки не може да бъдат изнудвани", каза Рот пред Ройтерс и добави: "Не виждам желание за рестартиране на преговорите отначало. Кандидатите ще е добре да имат това предвид в хода на вътрешнопартийната си кампания".
Запитан за обещанието на Борис Джонсън, фаворит за поста на Тереза Мей, че няма да плати 39 милиарда лири задължения към бюджета на ЕС, ако не бъдат договорени по-добри условия за развода с Общността, говорителят на ЕК каза: "Всеки знае какво е договорено. Това, което е договорено, е одобрено от всички страни членки и изборът на нов премиер няма да промени параметрите на сделката".

10 са общо кандидатите, номинирани вчера, 10 юни, за участие в надпреварата за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. Сред кандидатите са фаворитът и бивш външен министър Борис Джонсън, наследникът му на поста Джереми Хънт, министърът на околната среда Майкъл Гоув, бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, министърът на здравеопазването Мат Ханкок и този на вътрешните работи Саджид Джавид. Останалите са министърът на международното развитие Рори Стюарт, бившият министър Естер Маквей, бившият лидер на Камарата на общините Андреа Ледсъм и депутатът от консерваторите Марк Харпър.

Няколко от кандидатите вече обещаха да договорят по-благоприятни условия за излизането на Великобритания от ЕС, отколкото Мей успя да постигне.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?