Половин милион в Нова Зеландия четат за Пловдив

Заедно с Матера, Италия, Пловдив е другата Европейска столица на културата през тази година. Ето пет неща, които трябва да знаете за този подценен и недостатъчно посещаван български град, пише новозеландското издание „Herald“, което всеки ден достига до половин милион читатели.

Пловдив  има огромна история

Историята на Пловдив се простира на повече от осем хилядолетия. Доста народи оставят следите си в града. Той е известен с множество различни имена през годините, включително Кендрисос, Евмолпиада, Филипопол, Пулпудева, Тримонциум, Улпия, Флавия Юлия, Пълдин, Пловдин, Филибе и други. Това е един от най-старите градове в Европа с повече от 200 археологически обекта с останки от древността. Античният театър е може би най-известният, построен е в края на І век. Можете да разгледате историята на града в Археологическия музей, който е отворен през 1882 г., и съхранява над 100 000 исторически артефакта.

Лесно се стига

Прекрасното местоположение на Пловдив го превръща в международен транспортен възел, така че има много начини да стигнете до града, който разполага с международно летище, жп гара и три автогари. След като сте там, лесно е да се придвижите с такси или с автобус - или просто да обикаляте романтичните калдъръмени улички. Центърът на града е малък, улиците са безопасни, така че си оставете време за разходки, пиене на кафе и да наблюдавате местните хора.

Изобилие от места за настаняване

Пловдив не е голям град и където и да се настаните, ще може лесно да опознаете всички забележителности. Ако пожелаете да отседнете в Стария град, в него има доста варианти за евтино, за хора със средни доходи, и луксозно преспиване.

Страхотен е за спорт и отдих

Ако сте спортна натура, няма да страдате от липса на възможности в Пловдив. В края на града се намира Гребна база с олимпийски размери, с възможности за гребане, бягане и колоездене. Можете също така да се насладите на футболен мач в спортния комплекс Пловдив или да се възползвате от възможностите да поиграете тенис, да плувате в басейн или да заведете децата на детската площадка. Ако обичате движението, присъединете се към местните за крос по река Марица. Или при по-дълъг престой можете да се отправите към близките Родопи, където се намира ски курортът от световна класа Пампорово. Градът понякога е домакин и на международния турнир по бокс „Странджа“, така че може да хванете някой мач, докато сте в града.

Първокласен нощен живот

Когато залезе слънцето, разцъфтява нощният живот в Пловдив с множество възможности за добро прекарване на вечерта, особено в шикозния квартал Капана. През лятото на открито в Конюшните на царя можете да се насладите на вечеря, напитки и музика на живо. Има и много клубове, ако сте в настроение за танци. А ако желаете да впечатлите местните с уменията си за караоке, два приятни бара предлагат тази възможност в петък вечер.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?