Подай сигнал

Полицията върна задигнат преди 5 години телефон

Слушалката обиколила цяла Европа, докато стигне до собственика си

Крими

от Костадин Аршинков 1714 прегледа 0

Полицията върна задигнат преди 5 години телефон

Пловдивската полиция успя да издири и да върне на младеж телефона му, откраднат преди 5 години. За куриозния случай разказа пред репортер на „Марица“ самият потърпевш Александър Костов.

През лятото на 2013 г. момчето било ученик 11. за 12. клас и се хванало на временна работа на автомивка в Кючука. В края на смяната си една вечер установило, че е изчезнал новият му смартфон „Самсунг Галакси“, който родителите му все още изплащали. Александър и баща му веднага подали сигнал в Първо районно за кражбата, като представили всички поискани документи за покупката на устройството.

След това започнало дългото чакане. Първо трябвало разпореждане на съда, което да задължи мобилния оператор да засече местоположението на задигнатата слушалка по идентификационния номер. Това отнело повече от месец. Едва през зимата обаче човекът, който бил откраднал телефона от автомивката, решил да го ползва и го включил. Според получените от локализацията данни апаратът бил активиран не у нас, а в Испания.

След още половин година разследващите успели да установят връзка с ползвателя на изчезналия смартфон. Оказало се, че той е българин, но наистина е в чужбина и не планира скоро да се върне. Обещал обаче, че когато си дойде в България, ще донесе и телефона

„Човекът е дал обяснение, че го е намерил и не знаел на кого е, затова го бил взел. Не знам каква е истината. Вероятно е бил клиент на автомивката, в която работех като ученик“, предполага Александър, който в момента е студент по право и е вече 4. курс.

Младежът бил изгубил надежда, че някога ще види отново телефона си. Дори от прокуратурата го известили с официално писмо, че производството по случая е прекратено, тъй като лицето не се намира в страната.

Миналия месец обаче Александър бил изненадан с обаждане от районното. Полицейски служител го поканил в участъка в Кючук Париж, за да си получи откраднатия преди близо пет години телефон.

„Направо не можах да повярвам. И не е вярно, че родната полиция не работи. Този смартфон е пропътувал цяла Европа, ползвал го е гурбетчия с испанска СИМ карта. Дори контактите в него са въведени на испански. След като го засекли, го изключил. И въпреки всичко полицията успя да направи така, че да си получа телефона обратно“, завърши разказа си благодарният Александър Костов.

Коментари