Подай сигнал

Полицията се престара с мерките за сигурност

Отмениха забраната за отваряне на прозорци и правенето на снимки за шоуто в събота

Пловдив

от Румен Златански 1114 прегледа 0

Мерките за сигурност са необходимост при такива събития, заяви шефът на полицията старши комисар Атанас Илков

Забрана за живеещите в сградите на бул. "Цар Борис III Обединител" да гледат от прозорците и терасите си откриващото шоу на кулата в центъра на Пловдив, хвърли хората в недоумение. От Четвърто районно бяха разлепили по входовете още преди няколко дни листовки, в които пишеше, че обитателите на жилища по булеварда дори не могат да надничат през стъклото, както и да снимат спектакъла със светкавици. Масов ропот срещу крутите мерки за сигурност обаче принуди полицията и общината да смекчат режима в последния момент. Вчера по обяд шефът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков и зам.-кметът Златин Велев оповестиха, че табуто се отменя.

"Трябва всички да се съобразим с мерките за сигурност. Да, ще има дискомфорт, но така е при подобни събития в цял свят. Живеещите в близост ще могат да излязат на терасите и да гледат, както и да снимат. Факт е, че колегите са били максимално прецизни и са представили мерките по един начин, по който малко са се престарали. Листовките вече са премахнати", заяви полицейският шеф.

Той добави, че на 12 януари, в деня на откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, за повече сигурност ще патрулират полицаи с автомати. Това обаче не трябва да притеснява гражданите, защото това е част от мерките за сигурност.

"Призовавам всички, които са решили да наблюдават на живо церемонията по откриването, да дойдат с един час по-рано. Така ще избегнем струпвания и задръствания и хората ще могат спокойно да заемат местата си. Уверявам ви, че мерките за сигурност не се взимат, за да се пречи на хората. Ако някой дойде с обемист багаж, той няма да му бъде изхвърлен, а просто ще бъде проверен щателно", заяви от своя страна заместник-кметът по транспорта и сигурността Златин Велев.

Той добави, че живеещите в карето в центъра на Пловдив, където е построена кулата за спектакъла, ще могат да влизат и излизат там с автомобилите си. Забраната за спиране и паркиране в района на булевардите „Хр. Ботев“, „Руски“, „Шести септември“ и „Източен“ ще важи само за външни лица и коли, които да затруднят трафика или да блокират улици.

Ограничителният режим влиза в сила в 12 часа в събота и продължава поне до полунощ, когато се очаква да приключат проявите. От обяд в събота се забранява и движението по улиците „Патриарх Евтимий“, „Граф Игнатиев“ и „Цанко Дюстабанов“. В „Капана“ ще могат да влизат само живеещите там.

Полицията се престара с мерките за сигурност

Коментари