Полицията накрак за джигити и крадци по празниците

В ОДМВР-Пловдив е създадена необходимата организация за обезпечаване на обществения ред,  безопасното движение по пътищата и гарантиране сигурността на гражданите по време на честванията на Деня на независимостта на България – 22 септември, и свързаните с него почивни дни, съобщиха от пресцентъра на силовото ведомство.

Засилено полицейско присъствие ще има на местата за провеждане на чествания и тържества, като и на други публични прояви, свързани с празника в Пловдив и областта. За обезпечаване на сигурността и обществения ред и своевременна реакция при необходимост са обсъдени съвместни мерки с представители на местната власт, Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението”, частните охранителни фирми, големите търговски центрове и увеселителни заведения. 

Според анализ на пътнотранспортната обстановка, по време на празничните дни се забелязва значително увеличение на интензивността на движението както в населените места, така и по пътищата от републиканската пътна мрежа, особено тези, водещи към курортните комплекси. За ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП, както и за увеличаване на пропускателната способност на най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа на територията на областта, от страна на пловдивската полиция се предприема следното:

Създадена е организация за осигуряване на максимален брой екипи за   регулиране и облекчаване на движението по пътищата, по които се очаква най-голямо натоварване  - входно-изходните артерии на  град Пловдив, уличната мрежа около големите търговски центрове, увеселителни заведения и други места с масово посещение.

Осигурени са необходимите дежурни полицейски сили за своевременното въвеждане на временна организация на движението при влошена метеорологична обстановка, както и за контрол над водачите за движение с неподготвени автомобили, за стриктно спазване на въведените временни забрани и ограничения, особено в подходите към рисковите участъци.

По време на празниците дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Засилва се превантивния контрол от страна на пътна полиция и по отношение на пешеходците за недопускане на инциденти и груби нарушения на ЗДвП.  В районите на питейните заведения на проверки ще бъдат подлагани водачите на МПС за употреба на алкохол, наркотични или други упойващи вещества.

ОДМВР – Пловдив призовава водачите на МПС да бъдат отговорни на пътя! Нека предприемат пътуване единствено с изправни и подготвени за движение в зимни условия автомобили, да спазват правилата за движение, да не предприемат рискови маневри, да проявяват търпимост при очакваните затруднения в трафика както в населените места, така и по републиканските пътища.

Във връзка с предстоящите празнични дни служители от отдел “Криминална полиция” при ОДМВР – Пловдив отправят съвети към хората как да опазят имуществото си от посегателства.

Експертите предупреждават, че домовите кражби зачестяват по време на празниците и напомнят на гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора. При тръгване да се уверят, че всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Вкъщи не трябва да се оставят големи суми пари или скъпи бижута. Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището, да разполага с телефон за връзка и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията.

Извън домовете си е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им. Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните.

Полицията призовава гражданите да завишат бдителността си и при забелязване на съмнителни лица или предмети своевременно да сигнализират на полицейските органи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?