Полет с балон вдига адреналина край Пловдив

Неуредици дразнят търсачите на силни усещания, но чакането си заслужава

Лятото наближава и пловдивчани започнаха да търсят вълнуващи преживявания. А кое вдига адреналина повече от свободен полет нависоко. Така можеш да погледнеш света от въздуха, при това, без да се бъркаш в джоба за самолетен билет и международен паспорт.

Ентусиасти от местен клуб канят търсачите на силни усещания на летището край село Белозем. Там всеки уикенд се организират полети с балон. Е, полет е силно казано, тъй като издигането с въздушния атракцион продължава едва десетина минути. Но пък си заслужава.

Офертата на клуба може да бъде открита в сайтовете за колективно пазаруване. Цената на полет за двама е закована на 35 лева. Ако водят със себе си и дете до 14 години, удоволствието скача на петдесетачка.

След закупуването на ваучера просто е необходимо да се обадите на посочените в офертата телефони и да си уговорите ден за летене. Предварителното позвъняване е необходимо, тъй като полетите с балон зависят от прогнозата за времето - ако сводката сочи, че ще духа силен вятър, просто ще си спестите напразното пътуване дотам. Атракцията се провежда само в събота и неделя.

Ако пък не сте си купили ваучер, имате шанс да пристигнете на летището на собствен риск и на място да се уговорите за полет с организаторите. Това обаче зависи от тяхното желание и наплива от хора. Вероятно ще ви включат с поредно номерче, което ще е в края на списъка.  

Най-бързо до летището край село Белозем се стига по магистрала „Тракия“. Потегляте в посока Бургас и търсите отбивката за Шишманци. Ориентир може да ви бъде бившият промишлен гигант „Стоманолеене“, където сега е екозаводът за преработка на боклука.

След като слезете от аутобана, хващате пътя за Белозем. От селото пътят завива отново към магистралата, но минава над нея, след което летището с балона се вижда на около километър вдясно. До него води тясно асфалтирано трасе, което криволичи край нивите.

Самото летище представлява огромна затревена поляна с метален хангар за малки самолети. Край него колите паркират свободно на тревата.

Добре е първо да намерите организатора и да си вземете номерче, защото напливът от мераклии е огромен. Полетите започват от 8,30 ч. сутринта и първите, които вземат номер, може да си спестят дългото висене. Дойдете ли обаче след 9-9,30 ч., бъдете сигурни, че преди вас вече са се наредили поне 30-40 ваучера. Което пък ви гарантира 2-3 часа чакане.

За тази ситуация също има решение. По-предвидливите си носят одеяло, което да постелят на тревата и да поседнат, за да не им изтръпнат краката от дългото стърчене прави. Някои предпочитат да седят в автомобилите си, но в жегите колите се превръщат в истинска сауна, което леко разваля очакването на полета.

Най-хитрите пък пристигат с цели комплекти да пикник - сгъваеми маси и столчета, сенници или чадъри за сянка. Така дори редът им да дойде чак следобед, те си прекарват приятно, гледайки издигането и спускането на огромния балон и коментирайки възгласите на хората във въздуха.

За свикналите с градските екстри има и още една благина. На магистралната бензиностанция, която е само на стотина метра от хангара, може да се хапне и пийне, както и да се ползвате от климатика и тоалетната на обекта.

При дългото чакане се случва и някой да ви изпревари, макар че е с по-заден номер от вашия. Причината е, че организаторите качват в коша на балона по шестима - или три двойки, което значи три ваучера за двама, или две семейства с по едно дете. Затова се налага понякога да се направи разместване, за да се нагласи бройката.

Всички неуредици обаче остават на заден план, когато ви дойде редът и ви повикат към балона. Това става още докато летящият гигант се спуска с предишния си жив товар, така че щом кошът допре земята, започва бързата размяна на „екипажите“.

За да не олеква прекомерно кошът и балонът да литне без пасажери, след всеки слязъл се качва един човек от следващия курс. Размяната на местата продължава десетина минути, като няколко яки мъжаги държат балона и коша през цялото време и помагат на по-непохватните да прехвърлят краката си през преградите на коша.

Когато всичко е готово, „пилотът“ на балона пуска мощната газова горелка, която със страховит шум започва да подгрява въздуха в гигантското оранжево кълбо. В този момент дори на няколко метра от балона може да се почувствате като край горяща кола - топлината, която се излъчва, е доста силна. В коша, разбира се, е още по-горещо, но кой ти гледа жегата. Само след секунди трите подсигурителни въжета започват да се отпускат и балонът потегля бавно нагоре. Всички несгоди се забравят за миг, когато под вас се ширне полето и лъкатушещата през него магистрала.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?