Поклонение в памет на Левски събира хиляди в Карлово

Карлово свежда днес глава в знак на почит към Васил Левски.  По традиция, която продължава повече от век,  на 19 февруари в града  се събират  хиляди карловци. Да почетат паметта на своя  най-велик син  в родния  си град се връщат карловци от София, Варна, Пловдив.

 В 9 часа в църквата „Света Богородица”, където младият  Васил е бил ръкоположен за дякон, ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола.  

В 11  часа започва митинг-поклонение. И тази година от площада пред паметника на Апостола ще прозвучи одата „Левски” от Иван Вазов. Тя ще бъде изпълнена от актьора от Пловдивския драматичен театър Ивайло Христов.  Малко по-късно квартет „Армейска песен” от Ансамбъла на Българската армия ще изпълни Ботевата песен „Обесването на Васил Левски”.

 От няколко години организаторите на проявата предоставят възможността в този ден своите размисли за Апостола и неговото дело да произнасят възпитаниците на Средно училище „Васил Левски”. Тази година  своето есе „Апостола - има ли го днес?” ще представи Елена Генчева от 11. "а" клас. Нейната творба бе отличена  в конкурса за произведение, посветено на Апостола, който се организира от средно училище „Васил  Левски” в  Карлово.

Пред паметника на Апостола ще бъдат положени венци и цветя.

По дълголетна традиция от площада ще тръгне шествие  до родната къща на Апостола. В музея  с литературно-музикален рецитал ще се отбележат 140 години от смъртта на Гина Кунчева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?