Подай сигнал

Показват расото и пушката на Левски в Радиното училище

Регион

от Цветана Георгиева 290 прегледа 0

Дяконските одежди на Васил Левски ще бъдат показани на специална изложба в Радиното училище в Сопот. Те ще бъдат пренесени от църквата към манастира „Свети Спас“ край града в стъклената витрина, в която се пазят от десетилетия. Експозицията се открива днес в чест на 169 години от рождението на Иван Вазов. В нея е включена и пушката на Апостола.

Дрехите, с които дякон Игнатий е служил в Сопот, оцелели като по чудо и били съхранени над 160 години. Те се пазят в църквата на манастира „Свети Спас“. В тази обител се е замонашил Васил Иванов Кунчев, той е приел името Игнатий и служил като дякон. Църковните одежди са дяконски стихар и орар, те са изработени през първата половина на 19. вeк в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света гора.

Манастирът е опожарен от турците по време на Страшното през 1877 година, но олтарът на църквата, където са били одеждите, не е засегнат. След възстановяването му той става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му.

Орарът е дарен на музея от семейството на Димитър Топлийски от София през 1985 година. Дълъг е 4,30 метра, широк е 10,5 см. Одеждата е била даденакато депозит на дядото на дарителя, който притежавал църковен магазин в София през 1926 година от Ботевия четник Димитър Тодоров-Димитрото. Историци и общественици влязоха в спор дали това наистина са църковните дрехи на Дякон Игнатий - Васил Левски. Със сигурност никой не може да каже дали това е така, или не, но е категорично ясно, че е руска и стара църковна дреха, която са носили дяконите, това се вижда и от твърде характерната орнаментика. Така че има основание да се предположи, че това е така, твърдят служители на Бога. Въпрос на вяра е, смятат свещенослужители.

Редом с дяконските одежди ще бъде показана и пушка, за която се смята, че е принадлежала на революционера Васил Левски. Тя е собственост на колекционера на старинно оръжие Георги Маринов от София, член на Национален съюз „Единение“. Той наследил пушката от своята прабаба, която му заръчала да я пазят, защото това е пушка с история.

В Радиното училище, заедно с пушката на Васил Левски, Георги Маринов ще покаже още около 300 експоната - пушки от различни марки, револвери и други оръжия, използвани в национално-освободителите борби и през войните от 20-и век.

Коментари