Показаха проекта за площад Централен, вижте го СНИМКИ

Римски фонтани, водни площи, зелени стени и арки изпълват обновеното пространство

Близо 30 дка настилки ще бъдат подменени с ремонта на площад Централен, като това ще стане с близо 4 млн. лева – това стана ясно при представянето на проекта за площада, организирано от общината в Дома на културата “Борис Христов”.  Имаме одобрен идеен проект в НИНКН, от където изискват да не се допуска никакво ново строителство в зоната, уточни кметът Иван Тотев.   

Идейният проект за площад Централен включва четири основни етапа – площадното пространство, реставрацията на форумите – запад и север, както и подлез Тримонциум – обясниха проектантите арх. Румяна Пройкова и арх. Джугаланов по време на срещата. Те представиха подробно своята концепция за зоната. Основната работа по площада е свързана с подмяна на настилките. „Те са важни за нас, понеже определят графиката на площадното пространство, обясниха проектантите.

За форумната част те избират светъл гранит, останалите зони от площада, които съответстват на античните улици ще се изпълнят със сиенитени плочки. Близо половината от настилките обаче се подменят с изкуствените блокчета на „Земелрок”, което предизвика бурни реакции в залата. „Защо харчим близо 10 милиона за площада, за да го покрием с бетон ли” – питаха граждани”. От общината обясниха, че обхвата на поръчката за площада е по-голям и близо 7 млн лв. от сумата отива за реконструкцията на съоръжението под Централна поща. 

Подробности четете в утрешния брой на в. "Марица"

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?