Поканиха легендарна учителка на бал след 50 години

Признателни възпитанички изненадаха класната си Таня Васева на 90-ия й рожден ден

Пазарджиклийки, завършили Математическата гимназия преди точно 50 години, поканиха тържествено някогашната си класна ръководителка Таня Васева на втори абитуриентски бал. Щастливо стечение на обстоятелствата им помогнало да направят това по изключително красив и трогателен начин - на тържеството за 90-ия й рожден ден. Идеята за това била на Евгения Тричкова, Мария Криловска и Цветана Божкова, но заради неотложен ангажимент третата дама не успяла да участва в заверата.

Предварително подготвени, Евгения и Мария сюрпризирали другарката Васева, както все още я наричат, с цвете, а поканата за бала била оформена като специален плакет с прощалната снимка на класа от абитуриентската вечер през 1969 година.

„Скъпа другарко Васева, на 24 май 2019 г. в 10,00 часа в класната стая на 11 „Ж“ клас от випуск 1969 година в Математическа гимназия „Константин Величков“, заедно със съучениците ни, за поредния час на класа след 50 години междучасие.

За нас - Вашите възпитаници, ще бъде чест отново да обявим „Клас, стани, клас, мирно!“.

В 11.00 часа нека да застанем заедно рамо до рамо в празничното шествие на 24 май с абитуриентите от випуск 2019 г. и колегите Ви - днешните учители на новото поколение пазарджиклии.

Елате с нас на втория ни абитуриентски бал от 13,00 часа в ресторант „Империал“, написаха инициаторките. С тези думи предизвикаха сълзи в очите на повечето гости на рожденичката.


Порасналите момичета и момчета избрали за събитието Деня на българската писменост, защото точно на тази дата всичко може да стане като едно време. Да посрещнат учителката си изправени до чиновете в някогашната си класна стая. Да <210> целунат ръка след незабравимото „Клас, стани, клас, мирно!“. Да тръгнат с нея на манифестацията по главната улица. А накрая - да седнат на абитуриентски обяд, за да си разкажат кой какво е преживял през изминалия половин век.


„Случайна среща - точно като в песента на Роси Кирилова, ми даде шанса да направим нещата точно по този начин, разказва Евгения. Бях в едно кафене, а тя мина наблизо -съвсем същата, сякаш за нея времето е спряло. Скочих, извиках и я спрях. Казах <210>: „Другарко Васева, аз съм Ваша ученичка“, а тя веднага си спомни - малката Евгения. Защото имаше и голяма Евгения в класа. С нея вървеше жена, която чу, че каня класната на втори бал. После ме дръпна настрана и ми каза, че след броени дни ще има голям празник за рождения ден на другарката Васева, да отидем да я изненадаме. Така и сторихме. Най-хубавото е, че почти всички от класа сме живи и здрави и ще се съберем отново след толкова дълго време. А на класната й казахме, че пак ще се срещнем след десет години - тя на 100, ние - след 60 години междучасие!“.


Празникът на достолепната учителка е уважен както от нейни близки, пристигнали от всички краища на света, така и от бивши колеги, директори на училища, а кметът Тодор Попов й връчил Почетния знак на общината като проява на благодарност, че е посветила целия си професионален живот на това да възпитава младите хора.


Мария Криловска пък пази интересни спомени от първия си бал. Той не бил в ресторант и сред маси с кюфтета, а в театъра. Там били събрани всички завършващи зрелостници. В многото зали на културното ведомство не звучала чалга, а имало комици - Стоянка Мутафова, покойните Георги Парцалев, Георги Калоянчев. Не липсвала и любима естрадна музика в изпълнения на живо от култови български изпълнители. Снимките за спомен са от стълбите в театъра, където веселящите се младежи се подреждали стъпаловидно, за да влязат всички лица в обектива.

 


Интересен спомен, свързан с другарката Васева, къта в душата си и Никола Колев, директор на училището в Паталеница. 


"Кариерата ми на учител започна през 1980 г. в Техникума по механизация на селското стопанство (ТМСС) „Петър Богданов“, гр. Пазарджик, сега Професионална гимназия по селско стопанство "Царица Йоана". Директор на техникума беше г-жа Таня Васева. Няма да забравя едно нейно посещение на мой урок по математика. Постарах се да покажа всичко най-добро от себе си на тема „Производни“. След часа тя само ми каза: „Личи си, че си много добър специалист. Но учениците нищо не разбраха“. След този разговор смених подхода и направих така, че математиката да стане близка до професията, която учениците си бяха избрали.
Пожелавам на г-жа Таня Васева здраве и още много щастливи дни!", написа Колев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?