Подай сигнал

Похарчихме 7 млн. за Градината, нямаме 15 лева за кранчета

"Хорцето" е пресъхнало, дори и новата фонтанка до езерото не работи

Пловдив

от Валентина Йеремиева 553 прегледа 0

Над 7 млн. лева европейски средства бяха инвестирани в зеленото сърце на Пловдив за обновяването на Цар-Симеоновата градина през 2015 година. Оттогава под дебелите сенки на дърветата и през лятото е истински рай. В парка е изградена изцяло нова напоителна система, която създава допълнителен уют и хладина в горещите месеци. Както е казано, Господ дава, но в кошара не вкарва. Същото е и с европейските средства, към които и ние трябва да добавим нещо, поне за да поддържаме хубавия парк.

Ситуацията в Градината обаче е "вода газят, жадни ходят". Хлапетата се радват на сухия фонтан и сочната зеленина, но ако им се допие вода в играта, на ход са майките с шишетата в саковете. Защото чешмите в Цар-Симеоновата градина отново не работят. Проблем били кранчетата, които вандалите редовно трошат.

За сухия режим в парка "Марица" алармира още в началото на пролетта. Тогава от общинското предприятие „Градини и паркове” ни увериха, че се работи по въпроса и фонтанките ще бъдат пуснати в целия град с трайното затопляне на времето.


В края на май при 25 - 28 градуса жега хората пак препускат из парка, за да намерят вода и да утолят жаждата си. Недоумяват толкова ли е трудно да се купят кранчета за по 10-15 лева, при положение че преди пет години бяха похарчени над 7 млн. лева за реконструкцията на Цар-Симеоновата градина.

Чешмата срещу паметника на Васил Петлешков е пресъхнала. Тя не работеше и миналата година. Чучурите са изкъртени, асфалтът до фонтанката е хлътнал, вероятно заради течове на водопровода, а на изхода е изрязано парче от настилката и дупката е запълнена с чакъл. Според данни на „Градини и паркове” чешмата е дарение от семейство Иванови. Но общинското предприятие я стопанисва като част от парка.


Скулптурната композиция „Хорцето”, превърнала се в един от символите на Цар-Симеоновата градина, а и на града, също е повредена. Кранчетата са свалени или откраднати.

Най-новата чешма до езерото с Пеещите фонтани, изградена по време на голямата реконструкция, също не работи.

Кранове има, но вода няма

Директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев обяснява, че има проблем със захранващия водопровод и са се обърнали за съдействие към ВиК ЕООД. "В момента обследваме къде е причината чешмите да нямат вода. Когато имаме становище, ще отстраним повредата", уверява главният инженер на държавното дружество Антон Гълъбов. Репортерът на "Марица" обаче не намери работници на ВиК в Цар-Симеоновата градина.

За пресъхналите чешми от предприятието изтъкват още едно оправдание - честите кражби. Тогава възниква въпросът какво прави Общинска охрана, чиито патрули денонощно пазят Цар-Симеоновата градина?

"Запрянови - 03" усвоиха парите

През 2014 - 2015 г. паркът беше възстановен със средствата, предоставени на Община Пловдив по оперативна програма "Регионално развитие". Обществената поръчка беше възложена на фирма "Запрянови - 03". В договора беше включено изграждане на поливната система, подмяна на подземната инфраструктура, ново осветление, градинско обзавеждане, озеленяване, детски съоръжения. След приключването на договора управлението на парка отново беше поето от общинското предприятие "Градини и паркове", чиито работници косят тревните площи и метат алеите.