Поетът на бетона настани Конгреса в стъклено полукълбо

Архитектът Оскар Нимайер построи футуристичната столица на страната за 4 години

Архитектурен гении, визионер, творец, мечтател, Оскар Нимайер вае сградите си като женски скулптури. Те запленяват със своите органични форми и така творенията му остават едно непреходно във времето богатство. Архитектът остава сред малкото хора, които стоят зад съвременния образ на Бразилия. Смелите му футуристични проекти в новата бразилска столица са символ на надеждите му за бъдещето на страната. Така през 50-те Нимайер успява да постави Бразилия на световната архитектурна карта. 

През 1956 г. новоизбраният президент на Бразилия Кубичек решава да премести столицата на държавата от Рио към географския център на страната - новия град Бразилия. По това време той посещава архитекта Оскар Нимайер в дома му в Рио де Жанейро. Там, в модернистичната къща с бял покрив, известна като Casa da Canoas, Кубичек предлага на Нимайер да се заеме с градежа на новия град. Заедно с Лусиу Коща той играе водеща роля в планирането и изграждането на новата бразилска столица. Това трябва да е прототипът на модерния бразилски мегаполис, в който се задвижват всички социални, политически и икономически процеси. Нимайер е натоварен със задачата да изобрети облика на новия метрополис.

Бразилия е изградена за 4 години. И до днес неговите експериментални творби от стоманобетон остават забележителни иконични сгради, обявени за паметници на културата.

От 1960 г. Националният конгрес на Бразилия заседава в специална сграда в столицата на федерацията - Бразилия. Като повечето представителни сгради в бразилската столица и сградата на Конгреса е построена във модернистичен стил по проект на Нимайер. Сградата на Върховния федерален съд, която е затворена в стъкло, стои на върха на платформа, която изглежда така, сякаш се движи, и е разположена в колонада с вълнолом. Президентският дворец е проектиран по същия начин с причудлив дизайн. 

Заседателните зали на двете камари на Конгреса са оформени като две големи полукълба, поставени в двата края на сградата - в лявото заседава Сенатът, а в дясното - Камарата на депутатите. Между тях се извисяват две високи кули, в които се помещават офиси. Конгресът заема и част от околните сгради. Малко след приключването на сградите Ниймейър е назначен за началник на колеж по архитектура в университета в Бразилия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?