Подозират в корупция изчезналия президент на Интерпол

Китайските власти подозират Менг Хонгуей, китайският ръководител на международната полицейска организация Интерпол, в корупция. Това се съобщава на уебсайта на вестник „Паризиен“, цитирайки "съвпадащи данни, получени от редица източници".
 
Вестникът предполага, че може би Менг Хонгуей ще бъде обвинен в "оказването на незаконно съдействие при сключването на договори за услуги на една от компаниите, участващи в борбата с киберпрестъпността". В същото време вестникът отбелязва, че "редица надеждни източници във Франция се чудят дали това не е свързано с отстраняването на Менг Хонгуей (избран за президент на Интерпол в края на 2016 г.) под претекст за провеждане на кампания срещу корупцията в Китай".

По-рано в петък китайският вестник „Саут Чайна морнинг пост“ съобщи, че според информацията, с която разполагат журналистите, Менг Хонгуей е обект на разследване в Китай. Според вестника президентът на Интерпол е отведен за разпит веднага след пристигането си в Китай на 29 септември. Информация за това къде е в момента и какви са били основанията за разпита, не е дадена.
 
Президентът на Интерпол Менг Хонгуей заминава за Китай с полет от Стокхолм на 29 септември. Последният път, когато семейството му е било във връзка с него, е миналата събота, съобщи АФП.Прокуратурата на град Лион (централна Франция) започна разследване на "изчезналият безследно при обезпокоителни обстоятелства" президент на Интерпол. Разследването е възложено на Специализираната междурегионална юридическа група.

Според радиостанция Европа-1, съпругата на Менг Хонгуей, която в момента живее с децата си в Лион - седалището на Интерпол, вече е свидетелствала по случая.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?