Подновяват разкопките на Източната порта

Археологическите разкопки на Източната порта, които приключиха на Коледа, ще продължат и през тази година. Археологът Мая Мартинова-Кютова каза пред „Марица“, че проучванията ще бъдат подновени през първите по-топли дни. Наскоро около централната врата на античния Филипопол бе вдигната предпазна ограда и бе сложена врата с катинар.    

След като завършат археологическите проучвания, ще се пристъпи към следващия етап. За Източната порта има изработен идеен проект за консервация, реставрация и експониране, а за реализирането му общината ще кандидатства за еврофинансиране.

На Източната порта бе открита уникалната Триумфална арка, която е строена през 20-те или 30-те години на 2. век в чест на император Адриан. Портата е била вдигната на пътя Via Militaris, свързващ Рим и Цариград.   

Незавършени са и археологическите разкопки на запад и юг от Централна поща, където строителите на "Драгиев и ко" отляха подпорни стени. От Общината не са притеснени от забавянето и даже имат план да превърнат дефекта в ефект - археолозите и братята роми с ръчните колички край тях всъщност могат да се превърнат в атракция за туристите, които да гледат на живо как се разкриват пловдивските старини.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?