71

Всички гледат "Фермата", а на полето работят само ромите

България разполага с уникални природни дадености, но е продоволствено зависима страна

Защо живеем в държава с прекрасни природни дадености и  огромни традиции в земеделието, а ядем некачествени храни от цял свят? Отговора търсят земеделският консултант Красимир Кумчев и двукратната участничка в риалити формата „Фермата” Нина Гъдева в епизод 9 на „Марица Подкаст”.

Мнението на пловдивчанката Нина Гъдева е, че за хората е много по-лесно да гледат какво се случва в една ферма по телевизора, отколкото да отидат на село и да развиват земеделие, защото работата на полето е трудна и неблагодарна. Според нея в България цари корупция, която удря и земеделието. Това е демотивиращо за младите хора, които се опитват да изкарват прехраната си у нас.

Аграрният специалист Красимир Кумчев добавя, че в българското земеделие няма поставени стратегически цели, а единственият приоритет е усвояването и кражбите на евросредства. Той смята, че никой не иска да работи на полето, тъй като в аграрния сектор всичко е сбъркано, като се започне от стратегията и се стигне до начина на разпределение на субсидиите. Красимир Кумчев твърди, че България разполага с уникални природни дадености, но въпреки това е принудена да внася плодове, зеленчуци и други основни храни.

Лошото управление на сектора ни превърна в продоволствено зависима страна, смята Кумчев. В резултат доходите в земеделието са ниски, фермите не са конкурентни на европейския пазар, а на полето работят само роми, без които няма да можем да приберем и малкото продукция, която произвеждаме.

Слушайте и гледайте епизод 9 на „Марица Подкаст” от 19 часа днес на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?