3906

Василка Гавазова: Хулиганът в обществото е такъв и зад волана

Ако човек няма култура на поведение в обществото, няма как да има култура на поведение и на пътя. Именно това е причината за зачестилите тежки катастрофи, предимно с млади шофьори. Това твърди в поредния епизод на "Марица Подкаст" преподавателят по безопасност на движението Василка Гавазова. Тя смята, че прекомерната употреба на наркотици сред подрастващите през последните години пряко се отразява на пътно-транспортните произшествия с фатален край.

Според Гавазова, периодът, в който не се отнемаха контролни точки за нарушения на пътя, също е оказал негативно влияние. "Така шофьорите се почувстваха безнаказани да нарушават правилата, просто си плащат и продължават", коментира Гавазова.

Тя прогнозира, че е възможно много скоро часовете по практика в курсовете за кормуване да бъдат увеличени от 31 на 42. Това пък може да се окаже добра мярка младежите да станат по-подготвени на пътя.

"В момента по време на часовете младите не карат с повече от 30-40 км/ч, а изведнъж придобиват правото да шофират 140 км/ч на магистралата", обясни ситуацията Гавазова. Пред "Марица Подкаст" тя обясни как може да се намали рискът от тежки катастрофи, които напоследък зачестиха и станаха обществен проблем №1.

Целия разговор на Василка Гавазова с Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст”на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 57 оценки
4.3/5 от 57 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?