71

Ваня Бурова: Липсват личности, които да поведат обществото

„Трудно се прави изкуство в държава, в която хората нямат пари за основни потребности, но все пак, ако има желание, се намира начин“. Това заявява известната художничка Ваня Бурова, която е поредният гост в „Марица Подкаст“. Преди дни в галерия „Мария Луиза“ тя откри юбилейната си изложба, като в нея участват и 17 нейни приятели. Сред тях са Станимир Видев, Илиана Манукова, Моника Роменска, Лина Маджарова и Юли Шумарев. Смята, че това е най-добрият начин да отпразнува рождения си ден.

Ваня Бурова е възпитаничка на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат и графичен дизайн“, при проф. Иван Газдов. Твърди, че е пристрастена към изкуството поради фамилна обремененост. „Всичко започна в ателието на моя баща – Рачо Буров – брилянтен плакатист и приложен график“, казва Ваня.

Живее и работи в София, но както тя самата споделя, остава дълбоко свързана с Пловдив, където е израснала и многократно е представяла свои изложби.

Категорична е, че не очаква подкрепа от държавата, която е абдикирала от проблемите на културата. Ваня Бурова признава, че остава оптимист за бъдещето на България, но през последните години не вижда личности, които да поведат обществото.

„Марица“ благодари за съдействието на „Галерия Мария Луиза“.

Целия разговор на Ваня Бурова с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?