71

Стратегически проект за Пловдив или много шум за нищо

Пловдив има уникален шанс да изгради алтернатива на днешните натоварен булеварди и шосетата до индустриалните зони край града, при това без да похарчи и лев от данъците на гражданите. В Плана за възстановяване са предвидени над 200 млн. лева за изграждане на градска железница. Идеята съществува от десетилетия, но нито един кмет на Пловдив не успя  да я превърне в реален проект. А бившите управляващи от четворната коалиция и лично тогавашния вицепремиер Асен Василев явно са били подведени, че такъв проект съществува и заложиха градската железница на Пловдив като стратегически обект за  финансиране в Плана.  

За съжаление проект няма и до днес. Парите са осигурени, но от Националната компания „Железопътна инфраструктура” все така не дават информация за напредъка по техническата разработка. В случая Община Пловдив е само партньор, а проектирането е възложено на държавната компания.  

Що е то градска железница и какъв тласък може да даде тя в развитието на Пловдив? Отговарят бившият шеф на БДЖ Олег Петков и експертът по транспорт Кирил Драганов в епизод 14 на „Марица Подкаст”.

Слушайте и гледайте разговора на водещия Иван Панчов с Олег Петков и Кирил Драганов в „Подкаст Марица” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?