71

София Христева: Ако няма ограда, археологията е под заплаха

Хората трябва да бъдат спокойни, няма никакви нарушения около реставрацията на Небет тепе, която трябва да приключи до края на април. За това е категорична в поредния епизод на „Марица Подкаст“ археоложката София Христева, която ръководи проучванията на хълма.

По думите ѝ паниката за наливането на бетон върху археологическите руини е далеч от истината. Бетон има в доста дребна част на обекта и то единствено като подсилване на структури, които са подпорни, твърди специалистката от Археологическия музей в Пловдив. Повдигане във височина пък има главно на кулата на цитаделата, където ще има панорамна площадка.

София Христева обясни също, че поставената вече и толкова дискутирана ограда около Небет тепе е задължителна, за да се опазят разкопките, а и заради сигурността на посетителите.

Тя помни как, когато са започнали работа през 2016 и 2017 година е трябвало да чистят огромен брой спринцовки, презервативи и бутилки. Върху археологическия монумент са били драскани графити, имало е и случай да се кара бъги там.

Според София Христева, тезата, че Пловдив е най-старият жив град в Европа е спорна, но въпреки това той със сигурност е сред най-старите на континента. Големият проблем в археологията си остава липсата на средства, както за заплати, така и за обекти, твърди археоложката. Тя отчита като положителна тенденция, че през последните години са все по-малкото иманярите, които са най-големият бич за археологията.

Целия разговор на София Христева с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
1.9/5 от 8 оценки
1.9/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
S.A.

S.A.

08.04.2024 | 19:10

Да да ама не оказа се в крайна сметка, че е незаконна. Министерство на културата съгласува проекта за Небет тепе с изричното уточнение, че това става съгласно бележките в констативната част, а там пише: "Заданието не поставя изискване към проекта за изграждане на ограда. Оградата създава друг образ и начин на функциониране на комплекса, като ограничава достъпа. Включването й в проектната документация на този етап е недопустимо."

Отговори
0 0
tyutyu

tyutyu

26.03.2024 | 22:43

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим------ https://e.vg/alman

Отговори
0 2
Да си го кажем

Да си го кажем

26.03.2024 | 22:30

Мафия! Нищо не крипи този бетон. С фадрома наливаха пръст.

Отговори
2 3
най-страшната мафия

най-страшната мафия

26.03.2024 | 22:38

са неграмотните като теб! Хем си тъ п, хем имаш право на мнение! А трябва да ти е забранено да се изказваш. крИпиш, а ??

Отговори
3 1
може ли

може ли

26.03.2024 | 20:44

другарката археоложка да преговори българския от 3-ти клас? АрхеоЛОГИЯ е наука! Това, за което тя говори са “археологични останки или находки”!

Отговори
10 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?