71

Славчо Атанасов: Войната няма да се реши на фронта

Войната в Украйна ще бъде продължителна и все по-жестока. Това прогнозира в поредния епизод на "Марица Подкаст" Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив и депутат в два парламента. Той е категоричен, че конфликтът отдавна се е превърнал в глобален.

"Прекалено много ключови държави са намесени и това го прави толкова трудно разрешим", твърди Атанасов. Нито Москва, нито Киев могат да разчитат на пълна победа. " В момента Путин няма сили да завладее цяла Украйна, няма и кой да го допусне. С изключение на Турция и Унгария, всички други 28 членки на НАТО в момента подкрепят Киев и помпат украинците с все по-модерни оръжия.

 А Русия няма да рухне така лесно, както се очакваше. Напротив, никога рублата не е била по-стабилна, след като Путин пренасочи всички енергийни ресурси на изток към гигантите Индия и Китай", твърди Славчо Атанасов.

Той е убеден, че единственият начин да се постигне мир е да се направи компромис. Ключът към него обаче не е във враждуващите страни и е далеч от фронта. 

"Китай и Турция имат сериозно влияние върху Путин, от другата страна са Великобритания, САЩ и донякъде Франция, с които се съобразява Зеленски. Тези пет държави могат да решат конфликта за броени дни", убеден е бившият кмет.    

Според него България е трябвало да избере по-балансирана политика в този сблъсък между великите сили. "Не ни отива да бъдем ястреб и да говорим срещу Русия неща, които почти нито една европейска страна не си позволява да изрече", категоричен е Славчо Атанасов.   

Слушайте и гледайте разговора на Славчо Атанасов с водещия Иван Панчов в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.


 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 21 оценки
3.3/5 от 21 оценки

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?