71

Режисьорът Стивън Симпсън: Просто съм късметлия, че срещнах Пловдив

Режисьорът Стивън Симпсън, който вече спокойно може да броим за пловдивчанин, е от онези редки породи личности, които те печелят само от едно „Здрасти“. След като се влюби в Пловдив и си купи къща тук, шотландският режисьор направи нещо невиждано – засне изцяло пловдивски филм. „Ретроспект“, който излиза на голям екран този петък, 3 май, е сниман само в града, с местен екип, без чуждо участие.

Симпсън, който е герой в поредния епизод на „Марица Подкаст“, използва като основна снимачна площадка именно къщата, която си закупи. Изисква се огромен майсторлък, за да направиш така, че няколко стаи да бъдат тотално пременени за различни сцени, а зрителите да нямат и понятие.

Главните роли режисьорът е поверил на Юлия Йорданова-Керана и Симеон Алексиев. Стивън играе лошия в „Ретроспект“. „Най трудният персонаж беше на Юлия – тя е просто „средната земя“, балансът, докато при моя герой е обратното – трябва да прескача от светлата в тъмната страна, и обратно.  В киното е трудно да накараш публиката да хареса един обикновен персонаж. В това Том Ханкс например е много добър. Той не играе ролите на Ал Пачино, а показва как един обикновен човек може да бъде интересен. Аз потърсих и открих баланса между героите. В момента ми настръхва кожата, защото получих повече от това, което исках от „Ретроспект“, коментира Стивън Симпсън.

Той сподели, че е бил много изненадан и не е очаквал да му е адски трудно да събере актьорите заедно в един ден и в един същи час за снимки. „В Лос Анджелис когато правиш кастинг, идват много хора. Всеки от тях е свободен. Тук беше напълно обратното. Всеки от актьорите работи, ангажиран е и много трудно да ги организираш за снимки“, разказа Стивън.

Режисьорът сподели още, че опитал с „Ретроспект“ да надмине всичко онова, което Холивуд може да прави добре при желание. „Освен това се опитах да развия сложни и многопластови характери, което откриваме в европейското кино“, добавя шотландецът.

По думите му, новият му филм е непредсказуем и е готов да се хване на бас, че нито един зрител не би предвидил как ще завърши. „Докато в повечето филми днес още на 15-20 минута знаеш какво ще се случи по-нататък. Исках да бъда свеж, да бъдат оригинален. Това е най-важното нещо“, коментира Стивън.

Той издаде, че вече е започнал работа по нов филм. Част от него отново ще бъде заснета в Пловдив. Но преди това очаква с нетърпение реакцията на публиката за „Ретроспект“, който излиза по кината на 3 май.

Целия разговор на Стивън Симпсън с водещия Тони Михайлов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 20 оценки
4.1/5 от 20 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?