71

Радо Бимбалов: Обществото ни е разделено и накълцано като салата

Радослав Бимбалов е писател, общественик, комуникационен специалист и съосновател на култовата група от 90-те години „Замунда банана бенд”.  Активната му позиция по всички горещи теми го доведе в „Марица Подкаст“. Устатият пловдивчанин е бунтар по природа. Радва се на огромна популярност, защото изказаните от него категорични тези се споделят от много хора. Особено по отношение на властта у нас и войната в Украйна.

Има много дарби, но повечето пловдивчани го помнят като глас в легендарното радио „Канал Ком“. Става преводач, после новинар, после водещ на предавания. В радиото се среща с Жоро Пеев, с когото правят „Замунда банана бенд” и така започват бурни 10 години, в които освен радиопредавания двамата обикалят цялата страна по турнета, издават албуми, касетки, дискове.

Впоследствие Бимбалов направи шеметна кариера като рекламист, създаде и пиар агенция. Винага обаче е бил с активна позиция спрямо политическите безумия у нас. Отличава се сред обществените гласове с критичност и трезва мисъл, съчетани с пиперлив език. Автор е на сборника с разкази „Млък“ и на романа „Екстазис“. До края на годината се задава още една негова книга. Романът ще бъде вълнуващ и тежък, посветен е на състраданието или неговата липса.

„Нашето поколение носи огромна вина за прехода, защото се остави да бъде излъгано“, категоричен е Бимбалов. Според него, най-големият проблем у нас е силно разделеното ни общество, което се е оставило да бъде „накълцано като салата”.

Радо взе отношения и по темата за паметника Альоша, който според него трябва да бъде премахнат, за да не растат децата ни в краката на съветски войник.

Целия разговор на Радослав Бимбалов с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 6 оценки
4.3/5 от 6 оценки

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?