71

Прокурор Владимир Вълев: ЕС въведе важна регулация за бежанците

Няма как Европейският съюз да поеме отговорност за всяко едно лице, което навлиза на територията му. Всеки трябва да отговаря за действията си и да се съобрази напълно със законите в определената страна. Считам, че отговорността е лична. Това каза прокурор Владимир Вълев от Окръжната прокуратура в Пловдив, който е поредният гост на „Марица Подкаст“. 

Освен държавен обвинител, Вълев е доктор по право на Европейския съюз и преподавател в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на единствената монография, изследваща дейността на „Фронтекс“ - европейската агенция за гранична сигурност и брегова охрана. 

„Най-голямото предизвикателство пред ЕС в наши дни е едно - това е мирът. Дълги години войната беше някаква екзотика, но в един момент тя вече е много близо до ЕС, до границите на съюза. И в тази връзка всички достижения на Европа, в известен смисъл, са поставени под опасност. ЕС трябва да намери начин да се справи с конфликтите, които възникват в близост до него, защото те поставят под угроза всички европейски ценности. Това е предизвикателство не само пред България и страните, граничещи с воюваща Украйна, а пред целия съюз“, смята прокурор Вълев. 

Във връзка с приетия наскоро от Европарламента нов пакт за мигрантите, той посочи, че чрез него се приемат по-опростени процедури, предстои да се взимат биометрични данни от бежанците. „На практика целият този процес вече подлежи на един тип регулация. Това е една огромна крачка напред при справянето с проблема“, смята Вълев. 

Той счита, че няма опасност по-развитите държави да се отърват от мигрантите и да ги прехвърлят в тези с по-ограничени икономически възможности. „По развитите европейски държави, както добре знаете, за жалост имат силни демографски проблеми, не че тук няма такива. В известна степен там лицата, които търсят някаква закрила, търсят и възможност за препитание. На практика, те са необходими на икономиките във високоразвитите западни държави. В тази връзка, не смятам, че те ще бъдат прехвърлени насам“, коментира Вълев. 

Относно дейността на „Фронтекс“ - Европейската агенция за гранична сигурност и брегова охрана, той каза, че е в координация с цялата дейност на съюза. Според него ЕС трябва да подпомага не само определени структури на съответното вътрешно министерство на държава, която е граничеща, а цялата дейност на съответното министерство. 

„Не смятам, че трябва да се подпомага само Гранична полиция. Смятам, че цялата дейност на министерството на вътрешните работи следва да бъде подпомагана от ЕС ресурсно, защото не е важна дейността само по задържане на мигранти на границата, но и установяване на техните последващи маршрути. Това би оказало по-голям ефект върху цялата превенция“, посочи прокурор Вълев. 

Целия разговор на Владимир Вълев с водещия Тони Михайлов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 9 оценки
3.7/5 от 9 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?