49

Петър Куленски: Общината е по-важна от частните спортни клубове

В Пазарджик наследих тежко феодален модел, в който е имало безразборен харч на публичните финанси и неправомерно източване на парите за образование и социални дейности. Това заяви новоизбраният кмет на града Петър Куленски от "Продължаваме промяната-Демократична България" в поредния епизод на "Марица Подкаст".

На последните местни избори той записа впечатляващ обрат срещу сочения за фаворит досегашен градоначалник Тодор Попов, изкарал 4 мандата начело на Община Пазарджик. На първи тур Куленски събра 16 на сто срещу почти 40% на своя опонент. На балотажа обаче кандидатът на ПП-ДБ  успя да обедини почти всички останали кандидати, отпаднали от надпреварата, записвайки убедителна победа с 54% и 17 702 гласа. 

Заради корупционните практики на предишната власт, Куленски смята да сезира прокуратурата. Той заварил общината в трагично финансово състояние, със запорирани сметки, неплатени осигуровки на служителите и задължения към различни доставчици. Новият кмет обаче не губи вяра в доброто бъдеще на общината, след като вече има изготвен оздравителен план съвместно с министъра на финансите Асен Василев, с когото се е срещал няколко пъти през последните дни.

Куленски засегна и темата с елитните волейболен и футболен клуб "Хебър", които също са пред финансов колапс.

"Не съм аз човекът, който унищожава спорта в града", категоричен е новият кмет. Той обаче смята, че в тази тежка ситуация общината има други приоритети пред частните спортни клубове.

Самият Куленски играе за волейболния тим "Бенковски" в Пазарджик от самото му създаване през 1999 година.

37-годишният кмет е възпитаник на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в родния град, а след това завършва право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Притежава и магистърска степен по публични финанси. Повече от 12 години е практикуващ адвокат. Семеен, с едно дете.

До 2021 г. той не заема никакви позиции в политиката. На предсрочните парламентарни избори през ноември обаче се кандидатира за депутат от листата току що създадената тогава партия "Продължаваме промяната" за район Пазарджик. Избран е и дори става зам.-председател на парламентарната група.

През октомври 2022 г. на новите предсрочни избори е преизбран за депутат и отново става зам.-председател на парламентарната група, както и член на комисиите по правни въпроси и по здравеопазването, но и този парламент е с кратък живот. На изборите през април 2023 г. Куленски е избран за депутат от коалиция ПП-ДБ.  Напусна Народното събрание, за да поеме кметския пост в родния Пазарджик.

Целия разговор на Петър Куленски с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 23 оценки
4.2/5 от 23 оценки

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?