49

Николай Бухалов: Трябва да спрем роенето на спортни клубове в Пловдив

Двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов отдавна е в политиката като общински съветник, но за първи път е заместник-кмет на Пловдив. В тази си роля той гостува в "Марица Подкаст", където сподели какво смята да направи в започващия мандат в своя ресор - спорт и социални дейности.   

"Трябва да намерим начин да спрем това роене на спортни клубове. То не води до нищо добро. Резултатите са слаби, а в същото време ние трябва да финансираме повече клубове", твърди Бухалов. Убеден е, че трябва да се осъвремени наредбата, според която се разпределят финансите между клубовете.

И напомня, че общината подпомага масовия спорт, а държавата чрез Министерството на младежта и спорта се грижи за елитните състезатели.

Сред първите му задачи е да свика спешни срещи между Община Пловдив и строителните компании, за да стане ясно кога ще бъдат готови започнатите вече спортни обекти. Най-мащабните от тях са стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив"

"Общинският съвет трябва да реши дали двата футболни клуба да плащат наем или да вземат стадионите на концесия", обяснява казуса героят от олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Опасява се, че след изграждането на съоръженията на Колежа и "Лаута" стадион "Пловдив" няма никаква перспектива, въпреки идеалното си разположение до Гребната база

Бухалов отчита и горчивия опит от построените спортни обекти досега под тепетата.

"Всяко едно съоръжение като зала "Колодрума" трябва още като се строи да се планира поне как да се самоиздържа, а не общината да го финансира", заявява новият зам.-кмет.

Поставил си е за цел по време на неговия мандат Пловдив да се сдобие с Музей на спорта.

"Пловдивските спортни легенди го заслужават и ще е допълнителна мотивация за младите", обяснява бившият кануист. Коментира и перспективите пред любимия му спорт

"За да сме домакини на световни първенства за мъже и жени, трябва да се реализира вторият Гребен канал", убеден е Бухалов.

Целия разговор на Николай Бухалов с водещия Кирил Донев слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 9 оценки
3.8/5 от 9 оценки

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?