71

Мария Даскалова: Усещам хората и живота чрез цветовете

Какво е да виждаш и да усещаш живота под формата на пъстри и красиви цветове? Да живееш чрез изкуството и да го раздаваш безрезервно на другите ден след ден? 

Тайната на това вълшебство ни разкрива поредният гост в рубриката „Лайфстайл“ на „Марица Подкаст“ - художничката Мария Даскалова

Тя определя себе си като пъстър и жизнерадостен човек, който не се спира пред нищо и винаги намира начин да продължи въпреки трудностите. 

Заминава на екскурзия за Испания със семейството си като дете и на шега остава там цели 20 години. За времето в тази слънчевата страна говори с любов и смирение, но не забравя и за трудностите, през които е преминала като чужденец в непозната държава. 

„Пътят в чужбина е много дълъг и трънлив. Трябва постоянно да се доказваш. Да покажеш, че не си отишъл да пречиш и да взимаш, а напротив - искаш да създадеш нещо ценно и красиво“, споделя Мария. 

Тя завършва един от най-елитните държавни университети в Мадрид - Complutense de Madrid. Работи на няколко места като едно от най-престижните е Министерството на здравеопазването в Испания.

Открива рисуването съвсем случайно преди 15 години. Или по-точно то я открива. Случва се в една обикновена на пръв поглед сутрин – връхлита я като магия. И тази магия продължава до ден днешен.

Дълго време се притеснява да показва изкуството си пред другите от страх, че не е достатъчно добро. След това разбира, че „добро и лошо“ не съществува, всичко зависи очите на гледащия.

„Усещам хората и самите обстановки чрез цветовете. Аз съм пъстър и много чувствителен човек и се вдъхновявам от всичко около мен“, признава художничката.

Връщането и в България е също толкова случайно, колкото и заминаването. Едно лято се прибира за няколко дни и решава, че пътят и в Испания е приключил. Отново просто следва сърцето си.

Не след дълго създава галерията Mimart в Пловдив, която приютява красиви и пъстри картини на различни художници. Освен това работи и като арттерапевт, което изключително я зарежда.

„Арттерапията помага за подобряване на психичното здраве чрез творчество. Тя ни среща с вътрешния ни свят“.

В последната изложба (която продължава до 16 юни) можете да разгледате нейни творби, както и на цигуларя Мичо Димитров. Целта е благотворителна – подпомагане на млади таланти в пътя към тяхното развитие.

Целия разговор на Мария Даскалова с водещата Симона Коприщенова слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTube, Spotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 4 оценки
4.5/5 от 4 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?