3906

Лана Петкова: С 3 ракии изключваш, а с йогата откриваш цяла вселена

Лана Петкова повече от 20 години преподава пилатес и йога в Пловдив. Създава и собствена програма, която кръщава Ланетика. „Това е моят прочит на абсолютната класика в пилатес и йога. Специално йогата не трябва да се модернизира, защото се губи самата философия на това учение“, обяснява поредната гостенка на „Марица Подкаст“. Родена е в Харков, но отдавна е пуснала корени под тепетата. Затова смята, че вече е повече българка, отколкото украинка.

„При мен тренировките са за почивка. Идеята е хората да се разтоварят психически и физически от натрупания стрес през деня“, обяснява с какво привлича почитатели.

По време на заниманията говори за история, култура, изкуство. „Аз вярвам че тялото и умът трябва да се развиват заедно“, заявява Лана. Убедена е в благотворното влияние на тренировките при нея.

„Когато човек пие три ракии, излиза от нормалното възприятие, а когато практикуваш йога, разширяваш своето възприятие до една цяла вселена“, разсъждава тя.

Лана трудно свиква с мисълта за войната в Украйна. „Родният ми град е почти сринат. Докато аз работя и трябва да се усмихвам, знам, че близките ми се крият от бомбите. Опитвам се да помагам с каквото мога и знам, че животът трябва да продължи", заявява Лана. Мислите ѝ винаги са отправени към Харков, който е съвсем близо до руската граница и редовно е обстрелван. Снарядите на два пъти са уцелили болницата, където работят нейни приятели лекари.

„Страданието е огромно и трудно може да си пълноценен човек. За войната важи мисълта „Докато всеки от нас не стане човек, ние не можем да се наречем човечество“, продължава Лана. Не споделя лозунга "спортът е мир“ в навечерието на олимпиадата в Париж. Не иска да види руснаци сред участниците в игрите.

„Спортът винаги е бил политика. Подкрепям идеята спортистите от страни агресори да не се допускат до големите състезания“, настоява Лана.

„Марица“ благодари за съдействието на Фитнес център „Тотал Спорт“.

Целия разговор на Лана Петкова с водещия Кирил Донев слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?