71

Как Пазарджик създаде най-успешния модел за мъжки волейбол

И Пловдив, и  Пазарджик са градове с големи традиции в мъжкия волейбол. Днес обаче ситуацията в двата конкуриращи се в исторически план съседни града е съвсем различна. „Хебър“ е новото чудо в българския волейбол и вече жъне победи и на европейската сцена, а пловдивският „Локомотив“ на практика не съществува на картата.

В „Хебър“ се работи професионално и в това е голямата разлика, твърди Николай Николов.  Доскорошният национал е гост на Кирил Донев в епизод 5 на „Марица Подкаст“.

Не става дума само за пари и бюджет, ключът към успеха е в добрата организация, която в Пазарджик са изградили, казва Николов. И даде за пример европейски клубове с далеч по-големи бюджети, но по-слаба организация от "Хебър".

Според него в по-малкия град е по-лесно да популяризираш този спорт и да му осигуриш финансиране, отколкото в София или в Пловдив.

„Подмладяването на националния отбор не се направи по правилен начин. Има нещо сбъркано и резултатите се виждат“, твърди Николай Николов и пита - защо от федерацията освободиха  Николай Желязков след 3 месеца работа, а търпяха Силвано Пранди 3 години при същите резултати.

 Ники обаче е оптимист, че добрите години на българския волейбол ще се върнат, ако повече градове поемат по пътя на Пазарджик и инвестират в този красив и любим на много поколения спорт.

Николов определи като добра идея създаването на синдикат на волейболистите у нас, но смята, че за момента състезателите не са готови за тази стъпка.

Петият епизод на „Подкаст Марица” с гост Николай Николов и водещ Кирил Донев ще се излъчи в четвъртък, 8 декември, от 19 часа.

Слушайте и гледайте на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?