49

Къде е гробът на Левски и кой го предаде? Говори неговият наследник Стефан Караиванов

Васил Левски все пак е бил предаден, а повечето версии за гроба му не са верни. Това заяви в поредния епизод на "Марица Подкаст" Стефан Караиванов, един от наследниците на Апостола. Той е потомък на рода на майката на Левски- Гина Кунчева, по баща Караиванова. Неговият прапрадядо Васил Караиванов е първи братовчед на Апостола, негов съратник в революционното дело и първи кмет на Карлово след Освобождението.

Именно Васил Караиванов изпраща Левски в последния му път, ден преди залавянето му край Ловеч.

"Имало е поне 7-8 опита Апостола да бъде освободен, след като е бил заловен. Изобщо не е вярно, че е бил пазен от 2-3 заптиета и никой не е направил опит да го спаси", категоричен е Стефан Караиванов, позовавайки се на спомените на неговия родственик. 

Той смята, че голяма част от предположенията за гроба на великия българин не са верни, а Левски е бил погребан съвсем близо до мястото, където е обесен.

В "Марица Подкаст" Стефан Караиванов опровергава и голяма част от митовете за Левски, както и за неговата майка Гина и брат му Петър. Очаква се до края на годината карловецът да завърши документален филм за Апостола, който според автора ще може да претендира за изключителна достоверност. 

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 25 оценки
4/5 от 25 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?