46

Ирина Чернева и Ванеса Емилова: Убийствената конкуренция ни дърпа напред

Каква е цената на успеха в художествената гимнастика и как Пловдив остава водеща школа в един от най-българските спортове?

Това разказват в поредния епизод на "Марица Подкаст" Ирина Чернева, главен треньор на СКХГ "Тракия", и Ванеса Емилова, световна шампионка в многобоя с ансамбъла на националния отбор от първенството на планетата за девойки, което се проведе в началото на юли в Румъния. 

"Конкуренцията в световен и в национален мащаб е убийствена, а това дърпа гимнастиката напред", категорична е Ирина Чернева. Тя е на треньорското поприще от 1985 година и е подготвила повече от една дузина грации за националния отбор.

"Наситеният календар ни помага да сме в кондиция за най-важните състезания", добавя поредният голям талант на "Тракия" Ванеса Емилова.

И двете са наясно колко трънлив е пътят към славата.

"Условията са лоши, зимата е студено, лятото е топло. Тази сутрин тренирахме на 40 градуса", обяснява Ирина Чернева. И добавя, че художествената гимнастика е тежък спорт. Всеки сам преценя докъде може да издържи.

Като треньорка тя може да сравнява, защото съпругът и Владимир Чернев е бивш футболист, пазил вратата на четирите пловдивски клуба "Ботев", "Локомотив", "Марица" и "Спартак".

Въпреки това дъщеря й Силвена вече е треньорка в СКХГ "Тракия".

"Аз не съм сигурна че ще мога да причиня това на собственото си дете и да го вкарам в залата да тренира по 8 часа", откровена е и Ванеса.

Макар да спечели световната титла като част от девическия ансамбъл, тя се чувства също толкова уверена и като индивидуален състезател.

Целия разговор на Ирина Чернева и Ванеса Емилова с водещия Кирил Донев слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
4.6/5 от 8 оценки
4.6/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?