49

Георги Влайков: Уволняват доброволци, докато те спасяват животи

Голяма част от работодателите уволняват доброволците, когато те отсъстват от работа, докато спасяват човешки животи. Това се дължи на факта, че все още тази дейност у нас не е регламентирана със закон. Това заяви в поредния епизод на "Марица Подкаст" Георги Влайков, председател на сдружение "Аварийно спасяване"- Пловдив. 36-годишният доброволец е завършил успешно специализирани курсове за планински водач, за парамедик, за спасителни действия при земетресения, тежки катастрофи и други. Занимава се с доброволческа дейност официално от 11 години.

"Спасителната дейност е екипна работа и никой не може да постигне нищо сам", категоричен е Влайков.

Опитът му го е убедил, че повечето българи живеят с убеждението, че на тях нищо не може да им се случи или ще го мислят, когато бедствието им дойде до главата.

"Това обаче е грешен подход, тъй като подготвеният за извънредни ситуации човек е много по-спокоен и уверен", твърди Влайков.

Той участва в спасителните операции след последното тежко земетресение в Турция, което взе над 50 000 жертви.

„Колкото и обучения да преминеш, никой не е подготвен да се сблъска с подобен кошмар. Едно от нещата, за които няма как да си подготвен при подобно бедствие, е миризмата“, връща лентата към преживения кошмар Влайков.

Целия разговор на Георги Влайков с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 6 оценки
4.3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Наташа Манева.

Наташа Манева.

18.04.2023 | 19:34

Жоро, ти си един светъл пример за подражание. Познавам те от много години и винаги си на първа линия. Дано има повече млади хора като теб.

Отговори
13 0
Много паразити са се вкопчили във властта и парите у нас

Много паразити са се вкопчили във властта и парите у нас

18.04.2023 | 18:45

Един път удариха по благотворителна организация, помагаща на майки и деца избягали от войната на Путин, сега и това. И последствия няма да има. Вие си пишете, ония си карат както им дойде.

Отговори
8 5
Законите ги има

Законите ги има

20.04.2023 | 09:20

Чл.158 от КТ урежда въпроса с отпуска на доброволците. Инспекция на труда е тази, която санкционира работодателя при нарушаване на трудовото законодателство. Колкото до благотворителните организации за издръжка на украинците - за тях важат същите закони в държавата, както и за останалите!

Отговори
7 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?