49

Георги Какалов: Държавата и футболът се управляват от безхаберни хора

Един от най-ексцентричните родни футболисти Георги Какалов е поредният гост в "Марица Подкаст". 39-годишният бивш нападател стигна до националния отбор като играч на пловдивския "Ботев". През лятото на 2012 година за един час беше футболист и на другия местен гранд "Локомотив", но заради феновете си тръгна от "Лаута". Най-големият успех в кариерата му е спечелената национална купа с "Литекс" през 2004 г. Футболният гурбет го заведе в Кипър, Гърция и Турция, пробва се и в московския "Торпедо".

Видял и преживял е много, но е доста шокиран от бруталните сцени с феновете по столичните улици на 16 ноември. 

"Протестът срещу БФС трябваше да е мирен. Това че прерасна в улична битка, беше грозно", заявява Какалов.

Съмнява се дали тези които ни управляват, било то във футбола или в държавата, въобще чуват гласа на хората.

"Ние сами си съсипваме държавата. Няма да има какво да оставим на нашите деца и внуци", опасява се бившият голмайстор. 

Твърди, че винаги е бил много прям, което понякога му е създавало проблеми. 

"Създадоха ми грешен имидж, но нека ме плюят, това означава че още ме броят за жив", с ирония отбелязва юношата на "Марица".

Връща лентата назад, когато едва 14-годишен е закупен от "Литекс", а в тима играят звезди като Зоран Янкович, Мурад Хидиуед и Небойша Йеленкович. Признава, че е много задължен на тогавашния собственик на ловешкия тим Гриша Ганчев, който сега е бос на ЦСКА-София.

"Чувствам Гриша Ганчев като втори баща. Много ми помогна и ми даде шанс, но аз сам го пропилях. Да, признавам, че с таланта и качествата които имах, аз се провалих", откровен е Какалов.

В "Литекс" има шанса да попадне на трагично загиналия наскоро треньор Ферарио Спасов.  Помни първите му думи: "Момче, влизай в игра, искам най-доброто, защото го можеш, силен си!". Именно Ферарио е човекът, който го вкарва в големия мъжки футбол.

"Аз не вярвах в себе си, но Феро го направи и за двама ни. Мотивираше всеки от нас. С младите се държеше като родител", признава Какалов

Убеден е, че родният футбол буксува, защото не се грижи за израстването на талантите.

"Школите на елитните отбори трябва да имат сериозна селекция. Трябва да създават конкуренция, ако искат децата да се развиват", твърди бившият нападател. Сега той е от другата страна в любимата игра.

"В момента като треньор наблягам на индивидуалните тренировки. Така детето се развива по-бързо, пък и аз виждам резултата от труда си", обяснява своята рецепта любимецът на "жълто.черната" агитка.

Целия разговор на Георги Какалов с водещия Кирил Донев слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?