49

Футболният треньор Митко Джоров: Децата в школите не са банкомати

Ако си мислите, че разбирате от детско-юношески футбол, със сигурност грешите. Просто гледайте Митко Джоров в поредния епизод на "Марица Подкаст" и ще установите, че не знаете почти нищо за тънкостите в изграждането на футболния талант.  

Методистът на Спартак (Пловдив) е убеден, че истински школи в България не съществуват. Те просто са досадна притурка към мъжките отбори, тъй като наредбите изискват да ги има. По тази причина в школите няма селекция - всяко дете, което държи в ръката си 60 лева, е добре дошло и вече тренира. Това убива конкуренцията и не дава равен шанс на всички.

"Важно е да се спазва последователност в обучението на футболистите и в него методисти, треньори и родители си имат определено място. Това е като математиката в училище – учиш я от 1. до 12. клас, знаеш основното, но никой не ти гарантира, че ще станеш Питагор, разбирай – Стоичков.  В България повечето деца тренират, за да попълват бройката, а на 18 разбират, че са ритали за здраве, защото са излишни в пълните с наемници български клубове.

За да се промени тази ситуация, от родителите също се изисква да помагат, а не да пречат, твърди Митко Джоров. Рецептата на специалисти за това как детето може да стане голям играч ще научите, ако изгледате целия епизод на „Марица Подкаст”. Слушайте и гледайте разговора на Митко Джоров с водещия Кирил Донев на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 15 оценки
3.8/5 от 15 оценки

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?