71

Доц. Стефан Шивачев: Цар Борис III плати с живота си за спасяването на българските евреи 

Кой реално е спасил 50 000 българските евреи през 1943 година? Отговор на този въпрос дава доц. Стефан Шивачев в „Марица Подкаст”. Историкът ни гостува по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Според доц. Шивачев безспорно с най-голям принос за разразилите се събития има цар Борис III. Съществена роля изиграват още Димитър Пешев и Българската православна църква, както и цялата българска общност. 

Българският владетел устоява на огромният натиск на Хитлер в няколко поредни срещи, на които фюрерът е настоявал за депортация на евреите. За смелостта и достойното си поведение Борис плаща с живота си. „Да се противопоставиш на Гестапо се искат смело сърце и здрави гащи“, коментира Шивачев. 

Според него, спасяването на българските евреи е една от най-достойните страници в нашата история и огромен принос на българите за европейската и световна цивилизация. За съжаления обаче светът знае твърде малко за този подвиг на един малък народ.

Слушайте и гледайте разговора на доц. Стефан Шивачев с водещия Иван Панчов в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 20 оценки
3.6/5 от 20 оценки

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?