49

Доброволецът Росен Спасов: Върнахме от оня свят 31 затрупани в Турция

Да се изправиш лице в лице със смъртта е огромно изпитание. Има моменти, които остават в съзнанието завинаги и няма как да бъдат изтрити. Това сподели в "Марица Подкаст" Росен Спасов, един от доброволците, които участваха в спасителните операции след унищожителното земетресение в Турция.  С още 30 колеги от  сдружение "Аварийно спасяване – Пловдив" се борят да спасят затрупани хора в един от най-засегнатите градове-Кахраманмараш.

"По време на престоя си там успяхме да извадим живи поне 31 души, което е голямо удовлетворение за нас", коментира Спасов. Най-тежките моменти в Турция обаче били тези, когато трябвало да съобщят на хората, че в сградата, където са техните роднини, няма оцелели.

"Местните жители бяха много трогателни, защото, макар загубили всичко, даваха на нас – доброволците, собствените си помощи, които получаваха", сподели още Спасов.

Признава, че да отидеш на подобна спасителна акция е нужна и голяма доза безразсъдство. "Опасността е огромна и във всеки момент няколко души рискуват живота си, за да достигнат евентуално до един жив под развалините", връща лентата на преживения ужас доброволецът Росен Спасов. 

Слушайте и гледайте „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
4.9/5 от 9 оценки
4.9/5 от 9 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?