3906

Джузепе де Франческо: На Евро 2024 италианците винаги сме на ръба и пред инфаркт

На Европейското по футбол си играем типично по италиански. Винаги сме на ръба и постоянно сме пред инфаркт. Това заяви в студиото на „Марица Подкаст“ почетният консул на Италия у нас Джузепе де Франческо, който признава, че следи всички мачове от стадионите в Германия. И е много щастлив от гола на Матия Дзакани в 98-ата минута, с който „Скуадра адзура“ се добра до равенство срещу Хърватия. Иначе е фен на „Ювентус“, но дъщеря му стиска палци за пловдивския „Локомотив“, на чиито мачове ходи.

Джузепе е роден на 29 юли 1975 г. на остров Сицилия. Произхожда от фамилия аптекари, но семейният бизнес не му допаднал. Завършил е политически науки в университета в Перуджа. След дипломирането си през 2000 г. специализира икономика на европейската интеграция във Великобритания и Франция. В България пристига през 2005 г. Женен е за българка, с която се радват на дъщеря. Семейството живее в Белащица. Преди 15 години е избран за почетен консул на Италия в България, наследявайки на поста Пиетро Луиджи Гиа.

„Консулският отдел е като Спешно отделение. Нас ни търсят предимно, когато имат проблеми. Помагаме и на българи, които имат бизнес интереси в Италия“, обяснява с чувство за хумор Джузепе.

Отчита, че италианските инвестиции у нас не са се увеличили драстично, но не са и намалели. Категоричен е къде е слабото място на България вече години наред.

„Нестабилната политическа обстановка в страната е определяща за всички външни инвестиции“, убеден е Джузепе след шестите поред извънредни парламентарни избори у нас.

За разлика от мнозина не се плаши от бурния възход на изкуствения интелект.

„Различните поколения трябва са свикват с новите технологии. Както нашите родители свикнаха с мобилните телефони, така и ние ще свикнем с изкуствения интелект“, обяснява консулът. Вече се чувства у дома си под тепетата.

„Пловдив е уникална туристическа дестинация. Освен чужденци, трябва да привличате и повече български туристи“, съветват Джузепе. Готов е да помогне със съвети на българите, които за първи път ще посетят родината му.

„Когато отидете в Италия търсете местната храна, а не популярните пица и паста. Ако искате хубаво червено вино и уникална гледка, идете на вулкана Етна“, обяснява Джузепе.

Целия разговор на Джузепе де Франческо с водещия Кирил Донев слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?