3906

Джазменът Мартин Денев: Битката за красотата не е загубена

Мартин Денев е пианист, композитор, джазмен, продуцент и диджей. И преди всичко заклет пътешественик. Всяка вибрация във въздуха около него, независимо накъде пътува, превръща в идея, която пък поднася в ноти. Поредният гост на „Марица Подкаст“ се завърна в Пловдив преди 4 години след почти цяло десетилетие на остров Бали, където участва в множество проекти с музиканти от цял свят. Мартин гостува в студиото ни заедно със своя син Кристиян, който върви по неговите стъпки.

„Сцена и пътешествия ме опияняват, зареждат, възбуждат и пристрастяват“, изповядва се джазменът. Мартин е завършил е Музикалното училище в Пловдив с пиано. В консерваторията в Ротердам, Нидерландия, записва специалност джаз. Междувременно следва една година джаз пиано в Berklee College, Бостън, а след това - латино пиано в Сантяго де Куба. Участвал е в стотици фестивали и форуми на шест континента и е делил сцена с някои от най-изявените музиканти и певци на нашето време. Дотук е издал 20 албума на лейбъли в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка, като много от композициите се изкачват до челни позиции в най-реномираните световни класации за съвременна електронна музика.

Във всичките си изяви Мартин залага на естетския подход. И вярва, че битката за красотата и духовността не е загубена, въпреки лудата гонитба подир материалните изкушения. Затова и споделя мисълта на писателя Георги Господинов, че един естет никога не може да бъде подлец.

Целия разговор на Мартин Денев с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?