44

Д-р Неделчо Ситнов: Роботи ще сменят лекарите до 30 г.

"Нека да не се залъгваме. Светът върви натам, че след около 30 години лекарите изцяло ще бъдат заменени от роботите". Тази стряскаща прогноза направи стоматологът д-р Неделчо Ситнов в поредното издание на "Марица Подкаст".

По думите му това е поредната стъпка в развитието на изкуствения интелект, който стремително навлиза във всички области на човешкия живот.


Конкретно за сферата на стоматологията също предстоят революционни промени. "До 10 години ще има робот, който да изпълнява фунциите на зъболекаря", убеден е д-р Ситнов. Той е създател на софтуеър за мениджмънт на дентални клиники в България, който вече се е наложил като водещ сред зъболекарите у нас. Д-р Ситнов коментира и ситуацията в неговия бранш. "Денталният бизнес в България върви към окрупняване, като се очаква появата на все повече вериги от клиники, подобно на Западна Европа отпреди години", прогнозира гостът на "Марица Подкаст". 


Като друга тенденция той посочи, че в стоматологията фокусът все повече се измества към естетичните процедури. 

"Ако преди 10 години хората идваха на зъболекар заради болка, днес голяма част от тях са при нас, за да изглеждат добре", коментира д-р Ситнов. 

 

Целия разговор на д-р Неделчо Ситнов с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 9 оценки
3.7/5 от 9 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?