2374

Д-р Иван Чомаков: С „Пълдин туринвест” спасихме Панаира от приватизация

Бившият кмет на Пловдив с уникален прочит на българския преход

Не аз съм дал Пловдивският панаир на Георги Гергов. Създаването на „Пълдин туринвест” стана по предложение на Общинския съвет, за което гласуваха 46 съветници от 4 партии. Ако в онзи момент не бяхме създали това дружество с участието на Гергов и не бяхме реагирали, панаирът днес нямаше да го има. Това твърди д-р Иван Чомаков в „Марица Подкаст”. 

„През 2004 година „Международен панаир Пловдив” бе изваден от забранителния списък за приватизация. Научихме това случайно от големия парламентарист Гиньо Ганев. Тогава отидохме в София и предложихме преструктуриране с участие на „Пълдин туринвест”, а не продажба на Панаира”, обясни д-р Чомаков. 

В „Марица Подкаст” бившият кмет на Пловдив  дава отговори на всички въпроси, задавани днес за случилото се по време на неговото управление. 

„Искахме капитализъм, получихме го. В него не става с идеите от вас, парите от нас”, казва д-р Чомаков.  Той обяснява и последвалите провали с множеството публично-частните партньорства, създадени в Пловдив по негово време. „Европа и МФВ натискаха за масово раздържавяване и  участие на частния бизнес в икономиката. Тогава нямаше еврофондове и програми и частните инвестиции наистина бяха начин за набавяне на свежи пари. После се оказа, че общината не може да отговори на темпото, защото нямаше средства. Така частниците се оказаха по-големи собственици в смесените дружества”, обясни д-р Чомаков.  Така се е случило и в „Пълдин туринвест”. 

Панаирът изобщо не е големия проблем на Пловдив. Днес трябва да мислим основно за това как се променя града. Вървим по пътя на София и съвсем скоро пловдивчани ще са малцинство в Пловдив, което поставя съвсем други приоритети пред управляващите”, казва бившият кмет.  
Слушайте и гледайте уникалния анализ на д-р Иван Чомаков за българския преход в „Подкаст Марица” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTube, Spotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
2.7/5 от 6 оценки
2.7/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
34 коментара
davidof

davidof

08.02.2023 | 12:42

предоставяне на селскостопански и индустриални инвестиционни кредити Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 10 000 000 евро. нетният лихвен процент е 2% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 0
И на този

И на този

06.02.2023 | 10:44

потенциален затворник капитализма му е виновен

Отговори
4 0
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

31.01.2023 | 12:21

ТРИМАТА ГЛУ.ПАЦИ.....ГЪРНЕВСКИ- ТОЯ КЕ.ЛЕШ - И ЗД.ДИМИТРОВ ---- ТРИО НЕЗАМЕНИМИ ГЛУ.ПАЦИ...НО ПЪК СЕ ОБЛАЖИХА ЯКО...НЕ Е ЛОШО ДА ГИ ПООГЛЕДАТ..... ТРИМАТА ЗАЕДНО ПРАВЯТ ПОЛОВИН МОЗЪК....НА ОВЦА МА НЕ ЧЕРНА А ОТ ОНИЯ ДЕТО СА НА ПЪТ И ПОД ПЪТ...ДЕТО МИРИШАТ И СА ПЪЛНИ С БАЛХИ И БАРАБОНКИ ПО КОЗИНАТА...

Отговори
5 0
eleniv

eleniv

31.01.2023 | 12:18

Чомаков казва, че са спасили панаира. Ами той не беше хич за спасяване - имаше пари, разбирай милиони, в банковите си сметки, работещи около 300 човека - на постоянен трудов договор и около 1000 за големите мероприятия. Изложбените палати се реновираха поетапно и т.н. И как лъже Чомаков, че 2004 г. панаирът бил изваден от забранителния списък! Гергов стъпи в панаира 2006 г., а панаирът е изваден едва: прочетете сами -https://business.dir.bg/banki-i-finansi/-18398039 Нито като кмет с добро ще го запомним, нито като анестезиолог! Той е един от много безродници-сребролюбци, които ние, народът, все още продължаваме да хрантутим!

Отговори
7 1
Пълно с противоречивости

Пълно с противоречивости

30.01.2023 | 11:27

Уж бил на държавата после на общината, после удобно казва пак на държавата. То си има начин, дава се на концесия да се ползва и стопанисва. Тия машинации за кво са? И ето го резултата Гергов си купи панаира. Нищо не си спасил, това ви е бил плана още от самото начало, твоята дружка Гергов.

Отговори
8 0
Баба Фирка

Баба Фирка

29.01.2023 | 18:50

Спаси на баба ти фурката. До максимум 5 години панаира ще е строителна площадка. Дано поне си осигурил и правнуците, Чомак, че твоята песен е изпята.

Отговори
14 0
Запознат

Запознат

29.01.2023 | 14:39

Докторе мълчи си поне бе. Несериозно е което говориш, меко казано.

Отговори
14 0
Идея

Идея

28.01.2023 | 17:08

Понеже "столичани" с в кашата забъркана с панаира /и преди всичко цветарите и т.н. остатъци/боклуци/ от СДС/, предлагам Гергов да си устрои един свинарнк в ЦУМ. И прясно месо ще имат, и аромати "Шанел" и халите отсреща.... И ЦУМ ще си е все там - няма да се мести, или да изчезне.

Отговори
17 1
Не питай старило, а ....

Не питай старило, а ....

28.01.2023 | 16:07

"Царя" пееше същата песен за земята. Та земята си е там, но житото 2 часа след жътвата се разтоварва в Гърция. Та вместо да говориш небивалици - помисли. Никъде по света няма частен панаир! Панаирите са държавни - чрез тях държавата провежда и показва политики. А когато каниш някой на изложението - държавата ли го кани, или свинаря? Остава в близко бъдеще да се построи свинарник там - удобно ще е. Лесен достъп. Отвсякъде! Късоглед и алчен идиотизъм.

Отговори
25 3
До "откраднато лид...."

До "откраднато лид...."

28.01.2023 | 15:30

Образованието ми е добро, защото когато завърших - не се ходеше с една тетрадка в задния джоб, а за място във ВУЗ бяха по стотина мераклии за място. И изпитите се взимаха със знания, а не със стотачки в книжката /ако за последното не вярваш - попитай Сн. Бо...../. А ако те боли от истината - проблема си е твой - личен.

Отговори
11 1
Да убиец на хора

Да убиец на хора

29.01.2023 | 10:16

От коя истина да ме боли, от епилатора ли,, от това, че повече лъжеш и се занимаваш. с хорските проблеми, че подслушваш, че се радваш на неуспехите на някого ти ако си,, учена,, няма да говориш. по този начин, много си проста, с една диплома,, човек,, не може да се,, хвали,, нищо не си направила в живота си, само зло.....!

Отговори
0 2

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?