71

Д-р Александър Калайджиев: Сегашните мерки срещу грипа са подигравка

За повечето общопрактикуващи лекари обявяването на грипна епидемия с тези мерки е подигравка. Защото в тях няма никаква медицинска логика и те няма да доведат до абсолютно никакъв резултат. Това мнение изрази в поредния епизод на "Марица Подкаст" д-р Александър Калайджиев - бивш председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

В момента единствено джипитата ще имат повече работа, но накрая ще вземат по-малко, защото заради въведените ограничения като противоепидемични мерки не могат да правят имунизация и профилактика, за които се плаща. В същото време не са спрени реално плановите операции и консултации в болниците. Така на практика няма ограничаване на циркулирането на хора, които разнасят вируси. Ресторанти и молове продължават да са пълни, което води и до повишаване на заболеваемостта. "Реални мерки, които да намаляват разпространението на грипните вируси няма", категоричен е д-р Каладжиев.

Според него, в момента епидемията тепърва ще набира скорост и се очаква пикът ѝ да бъде след 2-3 седмици. И. предупреди, че боледуващите в "опашката" на грипа ще имат много повече усложнения

Д-р Калайджиев говори и за особеностите на българина, който разбира от всичко - политика, футбол, коли, включително и от медицина. И упорито не искат да чуят мнението на експертите.

"След толкова години практика все още не мога да приема факта, че част от пациентите идват в кабинета ми не с оплаквания, а с искания – било за направление или конкретна рецепта", коментира д-р Калайджиев.

Той припомни за своята идея пациентите да имат право на няколко безплатни направления на година, чрез които сами да избират какви специалисти да посетят и след изчерпването им да започнат да си плащат. Така отговорността ще е споделена – между лекар и пациент, категоричен е д-р Калайджиев.

Той коментира и навлизането на изкуствения интелект в медицината, отчитайки ползата от него, но прогнозира, че скоро няма да може да отмени ролята на лекаря.

Целия разговор на д-р Александър Калайджиев с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 6 оценки
3/5 от 6 оценки

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?