46

Цвятко Сиромашки направи повече за Пловдив от половин дузина кметове

Скулптурите на Цвятко Сиромашки разказват историята на Пловдив по най-елегантния и вълнуващ начин – чрез лицата на неговите велики творци и градостроители. Защото какво е градът без своите духовни водачи?

Художникът е истински хроникьор на историята и едновременно - най-добрият посланик на Пловдив в бъдещето. Със значимостта на своето творчество Сиромашки е направил много повече за града от половин дузина кметове. Оставя за следващите поколения бюста на министъра на цветята Люсиен Шевалас, паметника на архитект Йосиф Шнитер и маската на Борис Христов. Сиромашки е автор и на портретната скулптура на легендарния футболист Динко Дерменджиев – Чико, която все още не е намерила своето достоен пристан в града.

Цвятко Сиромашки бе гост в „Марица Подкаст” по време на изложбата си в Галерия „Артистика“.  Успял е на много места по света, но признава, че неговото място е в България. Признава обаче, че да твориш не е лесна работа. „В Холандия на всеки младеж, завършил художествената академия, му дават 50 хиляди евро, за да стартира и направи изложба. Тук културата и изкуството от години са на автопилот“, коментира с известна тъга Цвятко Сиромашки.

Целия разговор на Цвятко Сиромашки с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 14 оценки
3.5/5 от 14 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?