71

Борислав Крачанов: Направих „Марица“ отново шампион с момичета от школата

Борислав Крачанов изведе волейболистките на „Марица“ до десета поредна шампионска титла и трета под негово ръководство. Два дни по-късно той беше уволнен от поста, макар и с благодарности от клубното ръководство. 29-годишният специалист гостува в „Марица Подкаст“ преди да научи, че вече е сменен. 

„Идеята на моето присъствие беше именно това, млад екип и момичета от школата да формират переспективен отбор, който да дава кадри и за националните гарнитури“, коментира своя период в „Марица“ Крачанов.  

Не е съгласен с мнението, че нивото на българското първенство се повишава. „Създаде се илюзия че има конкуренция. Само ние да намалилим броя на личните грешки и разликата става огромна“, гласи оценката на треньора за конкуренцията на пловдивския тим, който разгроми във финала ЦСКА...

„Не може да се търси високо ниво в първенството при положение, че отборите използват момичета младша възраст“, разсъждава Крачанов. Според него трябва да се завишат и критериите за „млади и переспективни“. Смята, че това важи само за състезателки до 17-18 години. Играч на 23-24 трябва вече не само да е натрупал опит, но да може и да носи по-големи отговорности, убеден е младият специалист. С „Марица“ той натрупа опит и в Шампионската лига, макар пловдивчанки да се оказаха далеч от класата на европейските си съпернички. В тях обаче много от младите момичета в състава натрупаха безценен опит. 

„Мачовете от Шампионската лига бяха полезни. Разбира се, кофти е да те бият на 10 и да си задаваш въпроса „Какво става“, откровен е Крачанов. 

След напускането на „Марица“ той ще може да се концентрира в ролята си на селекционер на националния отбор за момичета под 19 години. На тима му предстой домакинско Европейско първенство това лято в София. 

„Целта е поне шесто място което ни дава квота за световното първенство, но ще преследваме и медали“, настроен е оптимистично обещаващият специалист.

Целия разговор на Борислав Крачанов с водещия Кирил Донев слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 4 оценки
2.3/5 от 4 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?