3906

Актрисата Маргита Гошева: В Пловдив имах шанса да изиграя уникални жени

Най-награждаваната актриса в родното кино за последните години Маргита Гошева бе поредният гост в „Марица Подкаст“. С главните си роли в „Урок“ и „Слава“ тя спечели дузина отличия от международни фестивали, а скоро се очаква и последната част от трилогията на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева – „Триумф“, където копродуцент на филма е Мария Бакалова.

Като резултат от споходилата я слава отчита, че играе с по-голямо удоволствие и по-малко напрежение дали се справя добре. След многото награди вече по-рядко бъркат и необичайното ѝ име. Всъщност актрисата е кръстена на баба си Маргарита, но майка ѝ искала да не е съвсем същото. И така се получило Маргита.     

Има късмета да завърши НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Надежда Сейкова. Съдбата ѝ можеше да е много по-различна, ако беше избрала индийска филология, специалност, за която също е приета. Година след дипломирането си заминава за Виена като част от екипа на международния проект Russenhuhn, по идея и текстове на Димитър Динев, който тогава още е далече от европейската си слава. От 2002 се присъединява към кръга Сфумато и работи с проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, които са нейните ментори в театралното изкуство.

От юли 2017 е част от трупата на Драматичния театър в Пловдив. „Тук ми се случиха много хубави неща, които никъде другаде нямаше да се случат.  Имах възможността да изиграя уникални женски образи“, убедена е Маргита. На последните награди „Икар“ Маргита Гошева спечели статуетка за своята Ана в „Солунските съзаклятници“ на пловдивската трупа.

Успява да редува с еднакъв успех изявите си на театралната сцена и в киното. Преди месеци играеше властната Валентина в хитовия сериал „Алея на славата“.  

Разказва през смях как известният психиатър и политически анализатор проф. Николай Михайлов я попитал дали си харесва професията.  „Обичам си я, но и жестоко я мразя“, признала Маргита. „Значи си я харесваш“, била диагнозата на професора.

„Имаше един период, в който се чувствах по-успешна в чужбина, отколкото в България“, признава актрисата.  Напоследък е обсебена от идеята да играе на чужд език. Изглежда ѝ голямо предизвикателство, а тя обича да сменя обстановката и да се провокира сама.

Съпруга е на популярния актьор Иван Бърнев, с когото имат син Матей. Двамата се срещат на сцената – като Мария и Тони от „Хладнокръвно в Уестсайд“ на Младежкия театър. После цялото семейство играе в детския ваканционен екшън „Островът на сините птици“.

Признава, че вкъщи нямат телевизия, а вместо това разполагат с проектор, на който гледат най-новите европейски филми.

Целия разговор на Маргита Гошева с водещия Иван Панчов слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?