3906

200 деца в „Спартак“ имат шанс да станат новите „златни момичета“

Когато се говори за спортове, с които българите най-много се гордеем, художествената гимнастика винаги изскача на челно място. И заради старата слава, и заради последните успехи, сред които и златото на ансамбъла от игрите в Токио. Затова и всяко малко момиче мечтае да бъде като родните грации, които обират овации. Това е мотивирало и поредните гости в „Марица Подкаст“ Мария Илиева и Николай Праматоров да създадат спортния клуб по художествена гимнастика „Спартак“.

Тя е европейска шампионка с ансамбъла от Гьотеборг 1990 година, а той е бивш футболист на пловдивския „Ботев“. През 2018 година взимат залата на стадион „Тодор Диев“ и след основен ремонт я превръщат в база на своя клуб.

В момента имат над 200 деца и са една от водещите школи в страната.

 

 

„Когато влязох за първи път в порутената зала, направо се разплаках, беше си истински шок“, спомня си трудното начало Мария. „Риск съществуваше, но желанието да направим нещо хубаво за децата и за спорта наделяваше“, добавя Николай. Според двамата, макар и художествената гимнастика да е един от най-трудните спортове, децата се палят и го тренират с голямо желание. Ролята на родителите също е много важна, защото те трябва да имат търпението и да подкрепят малките момичета.

„Имали сме случаи, когато талантливи деца са се отказвали заради по-слаб характер“, обяснява Мария.

Клубът усилено се готви за петия международен турнир „Спартак", който ще се проведе на 14-15 юни в зала С.И.Л.А.  На 16 юни пък е надпреварата в категория „масов спорт“. За тези три дни през залата ще минат над 1500 деца.

Целия разговор на Мария Илиева и Николай Праматоров с водещия Кирил Донев слушайте и гледайте в „Марица Подкаст” на сайта marica.bg, на страницата на „Марица” във Фейсбук и в каналите на медията в YouTubeSpotify и SoundCloud.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?