Подготвачета вдигнаха Априлско въстание СНИМКИ

За революция трябват няколко смелчаци и знаме, а най-големият герой е мама, отсъдиха децата

Кърваво писмо се получи в детска градина „Наталия”. Подписано от воеводата Каблешков. Но не свари неподготвени децата от четвърта група. Оказа се, че те отдавна са в заверата, събрали са и 12 жълтици за пушки и ботуши. Скочиха комитите. Развя байрака Райна Княгиня. Екнаха гърмежи и камбани. И се почна Априлското въстание. 

С възстановката ДГ „Наталия” спази традицията си всяка година в Деня на народните будители подготвачетата от последната група да изнасят пред всички деца специален спектакъл. Този път „делото патриотическо и тайно” увлякло и родителите. Месец преди  празника у дома разпечатали лика по на един герой и разказали за него на децата, а  малчуганите на свой ред занесли портретите и споделили наученото с връстниците в занимание по родолюбие. Когато дете разказва на дете, се научава най-добре и вълнението е по-голямо, споделиха учителките Теодора Терзиева и Боряна Калайджиева. Заедно с хлапетата те оформили кът на будителите. Изработили и картонени слънчогледи. Всеки гост получи по един стрък, за да се сее така символично семето на знанието. 

"На 1 ноември трябва да сме в час, в час по история", обяви пред гостите на тържеството Мартин Каравастев. Марияна разказа в стих, че е „наследничка богата” с прекрасна свободна родина. Мария припомни в рими за Кирил и Методий, сътворили 30 вълшебни знаци. А Митко върна по стъпките на Левски, който „по селата ходел винаги различен – смел и симпатичен”. Малки юмручета се вдигнаха решително на „Тих бял Дунав се вълнува!”. 

А чухте ли за Бенковски, баш воеводата, запита Павлина. И гостите се пренесоха  в Байивановата къща на събрание на съзаклятниците, наобиколили масата със сандъчета с народната пара за въстанието и миндери с червени китеници. И други искаха да дойдат, ама не е тяхна работа, отсякоха сериозно малките комити. 6-годишният Петър Николов в ролята на Бенковски обрисува положението: народът страда, а земята е напоена с кръв и сълзи. И запита колко наброяват бунтовниците. Само в Четвърти революционен окръг са вече над 50 000, преброиха се четниците. И съобразиха, че ако те хванат гората, ще пострадат жените и децата. Затуй се взе решение да въстане дружно целият народ. Юнаците положиха клетва върху Евангелие и пищов, па се хванаха през рамо като побратими и проводиха да повикат учителката. 

Кого имам честта да видя, поинтересува още на влизане Лорин Йълдъръм в ролята на Райна Княгиня. „Аз съм тоз, който знае всичко и нищо. Ходил съм навсякъде и никъде. По-точно именувам се Бенковски”, отвърна й Петьо с думите на комитата, запазени в историческите извори. И я придума с лъвски знаци за извеза знамето на тез юнаци. Докато Попгеоргиева изписва с иглата „Свобода или смърт”, приседнала на трикрако столче, дружината запя „Боят настана”. 

„Слушайте, слушайте, три часа става, откак в Копривщица гърмят пушките”, дотича бунтовник и изчете Кървавото писмо на Каблешков. Райна Княгиня развя знамето на Априлското въстание. А потомците на героите от него заключиха: „Ако питате за свободата, тя просто бълбука в песните и танците на всички хора!”. 

За да стане революция, трябват няколко души и знаме, разбрал Мартин Каравастев по време на подготовката за представлението в детската градина. Момците обаче трябва да са силни и да издържат на всичко – като децата от нашата група, направи сравнение той. И като му се стори, че това не е достатъчно ясно, добави, че е задължително да имат смели сърца и души. 

Децата от подготвителната група помечтаха за свободна и красива България, в която има дървета, цветя, слънце, облаци, а хората са честни и се обичат. 

Вече знаят за Христо Ботев, Васил Левски, капитан Петко войвода, Паисий Хилендарски, Кирил и Методий. А техните най-големи герои днес са ... „Мама и тати! Винаги ги нося ето тук”, докосна гръдта си в четническа униформа Мартин. 

Отец Ангел от храма „Св. пророк Илия” отслужи водосвет и благослови децата и техните учителки да бъдат здрави и будни, за да опазят вярата и отечеството.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?